Tyskland og Østrig i strid om grænseåbning

Foto: Mike Knell

Af Michael Skovgaard

Tyskland/Østrig: Tyske politikere plager Østrig med grænsekontroller og tøven med at lempe restriktionerne – og ikke kun på grund af corona-virus. En mindre turismekrig er under opsejling, og så lurer en ny og mulig migrationsbølge i baggrunden.

Den tyske indenrigsminister Horst Seehofer har forlænget kontrollen og den delvise lukning af grænserne til Østrig, Danmark, Sverige, Schweiz og Frankrig frem til 15. maj. Dog har man allerede lempet restriktionerne i forhold til Holland og Belgien, selv om disse lande er langt hårdere ramt af corona-virus.

Seehofer overvejer en trinvis åbning af grænserne mod nord, især på grund af svenskernes lemfældige håndtering af pandemien, som har vakt undren i resten af Europa.

Tyskland og Østrig har haft langt bedre styr på corona-smitten, og det får nu flere østrigske kommentatorer til at spørge, om Østrig rent faktisk bliver straffet af storebroderen Tyskland.

Martina Salomon fra avisen Kurier skriver, at Østrig sandsynligvis bliver straffet af flere grunde: „De tyske turister kan lige så godt blive hjemme i Tyskland. Der er lige så smukt i Bayern“, skulle ministerpræsident Markus Söder(CSU) have udtalt. Den tyske udenrigsminister Heiko Maas (SPD) har længe været irriteret på Østrigs kansler Sebastian Kurz (ÖVP) og har advaret denne mod en overilet åbning af grænserne. Endelig har Tyrol været udpeget som en „hotspot“ for corona-virus, fordi smitten blev spredt med stor hast via skisportsstedet Ischgl, og de østrigske myndigheder reagerede alt for sent.

Østrig har indtil videre forlænget grænselukningen frem til 31. maj, men Kurz har udtalt, at man forventer at åbne for indrejse til Østrig, når turistsæsonen for alvor starter i juni. Til avisen Bild am Sonntag sagde den østrigske kansler, at man lige så godt kan åbne grænsen, hvis smittetallene er ens i Østrig og Tyskland. Han gjorde også opmærksom på, at hvis man bor i den østlige del af Tyskland, kan det være langt farligere at rejse til delstaten NRW, som er en af de hårdest ramte delstater i Tyskland, hvorimod de østlige delstater er gået relativt fri af corona-virus.

Seneste nyt er, at selv om der kun kommer få asylsøgende  til Tyskland under corona-krisen, har Horst Seehofer forlænget grænsekontrollen ved Østrig med yderligere seks måneder. Og EU-kommissionen er informeret.

„Tiltaget er nødvendigt på grund af den sprængfarlige situation ved grænsen mellem Grækenland og Tyrkiet og det fortsat store migrationspotentiale via Balkan-ruten“, sagde den tyske indenrigsminister til nyhedsmagasinet Focus.        

Share This