Tyskland kræver nye sanktioner mod Rusland

Bundestag Foto: Wolfgang Pehlemann

Af Michael Skovgaard

Rusland/Tyskland: Fem år efter hackerangrebet på Forbundsdagen er Moskvas ambassadør i Berlin blevet konfronteret med anklagerne mod Rusland.

Sporene har længe peget på Rusland, og tyskerne mener nu at have opsporet manden, som stod bag hackerangrebet. Det skulle dreje sig om en Dmitri Badin fra den russiske militære efterretningstjeneste GRU. Derfor er der nu udstedt arrestordre på Badin.

Den russiske ambassadør er blevet meddelt, at Tyskland vil stræbe efter at indføre nye fælles EU-sanktioner mod Rusland.

Angela Merkel har tidligere fordømt hackerangrebet på Forbundsdagens interne netværk og kaldt det for uhyrligt. Ifølge hende forfølger Moskva en strategi med hybrid krigsførelse, som er destruktiv og skadelig for de tysk-russiske relationer.

I april og maj 2015 skulle Badin have stjålet mindst 16 gigabyte data. Også Merkels kontor var ramt, og angrebet var så omfattende, at Forbundsdagens netværk måtte deaktiveres i flere uger, mens man forsøgte at stoppe angrebene.

Ordføreren for CDU Johann Wadepuhl beskyldte Rusland for en destruktiv politik, som ikke begrænser sig til hackerangrebene. „Rusland bruger også corona-krisen til at sprede falske oplysninger for at splitte EU“, sagde politikeren til avisen Der Tagesspiegel.

Ruslands ambassadør afviste anklagerne, som han kaldte for en „fortærsket historie“ og undrede sig videre over, at Tyskland kun forfølger sagen på ambassadørniveau, hvis der virkelig er hold i den.

Hackerangrebet er ikke den eneste belastning for det tysk-russiske forhold. I 2019 blev to russiske medarbejdere ved ambassaden i Berlin udvist, fordi de ikke ville medvirke til opklaringen af mordet på en georgier i Tiergarten, som den russiske efterretningstjeneste med al sandsynlighed stod bag.  

Share This