Tyskland får nyt politisk parti

Sahra Wagenknecht Foto: Wolkenkratzer

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Længe har rygterne svirret, men nu er det blevet officielt, at Sahra Wagenknecht grundlægger sit eget parti. Ifølge flere kilder bliver partiet „BSW – für Vernunft und Gerechtigkeit“ præsenteret den kommende mandag.

Sahra Wagenknecht har tidligere toppet listen over de mest populære politikere i Tyskland og har længe været en torn i øjet på Die Linke, som hun indtil videre har tilhørt. Med partidannelsen forlader hun partiet, som dermed ser ud til at gå en uvis skæbne i møde, Die Linke står til 4 procent i de seneste målinger.

Wagenknecht kom senest i vælten med bogen „De Selvretfærdige“, hvor hun anklagede venstrefløjens vellønnede „cafe latte-segment“ i storbyerne for at gå mere op i politisk korrekthed end social retfærdighed og fordelingspolitik. Desuden har hun været indædt modstander af sanktionerne mod Rusland, og hun er blevet beskyldt for at have nære bånd til Moskva, da hun tidligere har været hyppig gæst hos den russiske tv-station RT.

Valgforskere er indtil videre uenige om hendes muligheder for et reelt fodfæste i tysk politik. Ifølge flere målinger kunne op til 25 procent af vælgerne overveje at stemme på hende. Meget tyder på, at hun ville kunne vinde utilfredse SPD-vælgere, som er vandret til AfD i ren og skær protest, men som dybest set ikke tilhører den yderste højrefløj.

Omvendt peger andre på, at hun stadig mangler en organisation og erfarne  politikere samt finansiering, hvis projektet skal blive en realitet. Et afgørende punkt kan desuden blive hendes holdning til migration, hvor hun skal anslå samme toner som AfD, hvis hun for alvor skal hente stemmer. 

Share This