Tyske regeringsforhandlinger fortsætter, FDP er nøglen til en regeringsdannelse

Christian Lindner Foto: Dirk Vorderstraße

Af Michael Skovgaard

Tyskland: 15 dage efter valget i Tyskland er sonderingerne for alvor i gang mellem SPD, FDP og De Grønne. Det sker efter forhandlinger mellem CDU/CSU, FDP og De Grønne, som ikke mundede ud i noget endeligt.

Nu gælder det den såkaldt rød-gul-grønne „Lyskurv-regering“. FDP-chefen Christian Lindner udtalte for noget tid siden, at han ikke havde fantasi til at forestille sig denne koalition. Det liberale parti ligger meget langt fra De grønne og SPD på flere punkter – især i forhold til de venstreorienterede fraktioner og især til SPD‘s og De Grønnes ungdomsafdelinger. Umiddelbar er konstellationen ikke FDP‘s foretrukne kop te, men partiet har ikke råd til igen at trække sig fra regeringsforhandlinger. Det gjorde de i 2017, hvorefter partiet røg under spærregrænsen på 5 procent i målingerne.

Der er lang vej igen, da flere kompromis‘er skal indgåes. SPD og De Grønne kræver skatteforhøjelser, hævelse af mindstelønnen, højere skatter og øgede offentlige udgifter.

FDP siger nej og vil bevare „die schwarze Null“ – altså ingen underskud på de offentlige finanser. Den grønne dagsorden i sig selv er ikke det store stridspunkt mellem De Grønne og FDP. Det handler mere om en realistisk tidshorisont og om, hvordan den grønne omstilling skal udmøntes i praksis, og hvornår man endegyldigt skal sige farvel til kulkraft og forbrændingsmotoren i bilindustrien. 

Der spekuleres nu i fordelingen af posterne i en mulig Ampel-regering. Det står fast, at Olaf Scholz (SPD) bliver forbundskansler. FDP har betinget sig finansministerposten, og her står det endelige slag, som kan få forhandlingerne til at gå i vasken. De Grønne står til posten som vicekansler og udenrigsminister og et par tunge ministerier mere.

FDP har grønt lys fra baglandet til at indgå i en regering, hvorimod De Grønne skal afstemme hele et kommende regeringsforslag med baglandet i form af en urafstemning. Her kan partiets venstrefløj underkende „realo‘erne“ Habeck og Baerbock. Senest har partiets nyvalgte formand for ungdomsafdelingen kaldt Lindner (FDP) for et „ækelt eksempel på et hvidt mandsdomineret overherredømme“.

De seneste målinger viser, at flertallet af de tyske vælgere ønsker en Ampel-regering med SPD, FDP og De Grønne. Og Scholz er den foretrukne kanslerkandidat. Målinger viser også, at FDP haler ind på De Grønne i tilfælde af et nyvalg. 14 procent til FDP og blot 15 procent til De Grønne, som tidligere på året var oppe på 28 procent.

Det har hidtil heddet sig, at unge vælgere og førstegangsvælgere ville stemme grønt. Virkeligheden ser dog anderledes ud, da FDP er det foretrukne parti for førstegangsvælgere. 

Hvis de nuværende forhandlinger går i vasken, vil man sandsynligvis genoptage forhandlinger om en såkaldt Jamaica-koalition med CDU/CSU i stedet for SPD. Hvem der så skal lede den, er på nuværende tidspunkt uvist, da et flertal i partiet CDU kræver, at den hidtidige kanslerkandidat Armin Laschet træder tilbage.

Hvis den mulighed ikke bærer frugt, er der stadig flertal for den siddende GroKo med SPD og CDU/CSU. Ingen ønsker dog, at den regering fortsætter, og de to partier har været hovedmodstandere i valgkampen. Hvis der ikke kommer en løsning i løbet af indeværende år, kan det i teorien medføre et nyvalg i Tyskland.

Share This