Tysk valg: SPD indhenter De Grønne, og CDU/CSU går tilbage

Olaf Scholz Foto- SPD in Niedersachsen

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Med godt en måned til det tyske valg er der lagt op til et drama af dimensioner, da alle tænkelige og hidtil utænkelige regeringskonstellationer er i spil efter valget den 26. september.

Den mest markante udvikling ifølge de seneste meningsmålinger er, at SPD nu ligger side om side med De Grønne på omkring 18-20 procent. For et par måneder siden var De Grønne oppe på 28 procent, mens SPD lå på 14 procent. Den forskel er nu udlignet. Hovedårsagen kan være, at de tyske vælgere ikke har tillid til De Grønnes kanslerkandidat Annalena Baerbock, og den siddende finansminister Olaf Scholz (SPD) er tyskernes foretrukne kandidat, hvis de kunne stemme direkte på en kansler. CDU‘s kanslerkandidat Armin Laschet ryger i bund efter en skidt håndtering af oversvømmelseskatastrofen. I flere målinger er CDU/CSU nede på 22 procent, og kun få ønsker ham som kommende kansler.

Dermed er der lagt op til et muligt systemskifte efter Merkel, da man meget vel kan forestille sig en regering uden det borgerlige parti CDU/CSU. En såkaldt Ampel-koalition (rød-gul-grøn) med SPD, De Grønne og FDP er i spil. Det samme gælder for en rød-grøn-rød koalition med SPD, De Grønne og Die Linke.

CDU/CSU‘s eneste håb er nu, at man kan overtale FDP og De Grønne til at indgå i en såkaldt Jamaica-koalition (Sort-grøn-gul). Hidtil har der været spekuleret i, at to partier ville være nok til et flertal – nemlig CDU/CSU og De Grønne, men meget tyder på, at det for første gang i nyere tid vil være nødvendigt med en koalition på tre partier, hvis en regering skal have et parlamentarisk flertal.

Modsætningene mellem partierne er store – især mellem det liberale parti FDP og SPD og De Grønne. Det samme gælder CDU/CSU, hvis de skal i regering med De grønne.

Som sagt venter der svære og langvarige regeringsforhandlinger. Hvis de går i hårdknude, kan det ende med en videreførelse af den nuværende GroKo med SPD og CDU tilsat FDP, som kan blive nødvendig for at sikre et flertal. En såkaldt Deutschland-koalition (Sort-rød-gul) ifølge det tyske flag. 

Share This