Tysk udenrigsminister mægler i Mellemøst-konflikt

 

Onsdag havde Tysklands udenrigsminister Sigmar Gabriel møde med den saudiske udenrigsminister Adel al Dschubeir, skriver Frankfurter Allgemeine. Under mødet lagde den saudiske diplomat vægt på, at Qatar skal imødekomme alle krav om at stoppe den påståede finansiering af IS og andre ekstremistiske organisationer.

Af Michael Skovgaard

Det tysk-saudiske møde er kommet i stand ganske kort tid efter, at Tyskland og Saudi-Arabien har indgået en større aftale om tyske våbenleverancer til Saudi-Arabien og uddannelse af landets hær.

Ifølge avisen har Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater. Egypten og Bahrain i længere tid været utilfredse med, at Qatar skulle føre sin helt egen udenrigspolitik og i stigende grad nærme sig Iran. Den saudiske udenrigsminister betonede, at den stenrige lilleputstat Qatar fortsat bør være den nabo i Mellemøsten, som ”man er vant til”.

Den tyske udenrigsminister understregede, at både Tyskland og Europa har en stor interesse i, at konflikten i Mellemøsten ikke eskalerer. Samtidig mindede han sin saudiske kollega om, at ”private organisationer” i Saudi-Arabien formodes at støtte IS. Ifølge den saudiske udenrigsminister skulle landet have erklæret al finansiering af terror for strafbar, og at landet fremover vil gøre alt for at bekæmpe ekstremistiske organisationer.

Trumps uforbeholdne støtte til Saudi-Arabien var også et af mødets emner. Den amerikanske præsidents stillingtagen skulle være en direkte medvirkende årsag til, at Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater nu føler sig stærke nok til at intensivere presset på Qatar, som følge af landet tilnærmelse til ærkefjenden Iran.

Tyskland har ikke kun af politiske grunde en interesse i, at Qatar ikke bliver isoleret. Landet har investeret omkring 300 mia. dollars i vestlige lande, heraf alene 30-35 mia. dollars i Tyskland. Således ejer landet betydelige dele af VW-koncernen, Deutsche Bank og fodboldklubben Bayern München.

Den seneste udvikling har medført, at flere tyske politikere har rejst tvivl om, hvorvidt VM i fodbold i Qatar 2022 bør afholdes. CDU opfordrer til en seriøs debat, og De Grønne har meddelt, at Qatar er ”uegnet” som værtsland.

Ifølge AFP skal Sigmar Gabriel mødes med Qatars udenrigsminister Mohammad Abdulrahman al-Thani fredag formiddag. Forud for mødet har sidstnævnte meddelt, at Qatar ikke agter at bøje sig for det diplomatiske pres, og at landet har ressourcer til ”at overleve til evig tid”. Samtidig understregede al-Thani, at der ikke er nogen militær løsning, og at landet vil overholde internationale aftaler og fremover levere gas til De Forenede Arabiske Emirater.

Onsdag meddelte De Forenede Arabiske Emiraters statsminister Anwar Gargasch, at forholdsreglerne over for Qatar ikke er et udtryk for et ”regimeskifte” men blot en ændring af den nuværende politik. Her er det værd at bemærke, at netop Emiraterne er dybt afhængige af gasleverancer fra Qatar.

Share This