Tysk medie: Macron og Merkels plan er omfordeling fra de fattige til de rige

Macron og Merkel Foto- Kremlin

EU:  Tysklands kansler Angela Merkel (CDU) og den franske præsident Emmanuel Macron offentliggjorde mandag deres plan for en europæisk koronastimuleringspakke på 500 milliarder euro. Den tyske avis Die Welt betegner Merkels og Macrons plan som en interessant omfordeling: Fra de fattige til de rige. Planen kan ifølge avisen være et historisk skridt hen imod et gældssamfund. Lande som bliver regnet som de rige lande skal modtage hjælp fra de fattige lande, skriver Die Welt.

Lånet skal ifølge Merkel og Macron optages af EU som helhed og ikke skal tilbagebetales af de enkelte medlemslande men af EU, som skal have et udvidet budget. Pengene skal bevilges til landene som tilskud, dvs. At det bevilgede beløb ikke kommer til at belæste de enkelte landes gældsatning og landene skal ikke betale beløbet tilbage til EU

. Det er en model som er særligt attraktivt for Italien, Spanien, Grækenland og Frankrig, som har den største statsgæld.

“Til forskel for regionale programmer vil pengene ikke går fra de rigeste til de fattigste men fra lande som kom godt i gennem coronakrisen til lande som blev ramt hårdt af krisen, skriver Die Welt. Det er ifølge Die Welt problematisk og det er ganske sikkert at planen frembringer modstand især i det østlige Europa, mener avisen.

Avisen understreger at planens vedtagelse kræver at alle 27 EU lande er med på idéen. Det er derfor langtfra sikkert, at planen bliver vedtaget. ota

EU landenes statsgæld og balance på statsbudgettet
Share This