Tysk kanslerkandidat vil indføre kvindekvote

Olaf Scholz Foto- SPD in Niedersachsen

Af Michael Skovgaard 

Tyskland: Hvis Olaf Scholz bliver ny forbundskansler, kommer der mindst 50 procent kvinder i en SPD-ledet regering.

Det sagde den siddende finansminister til flere tyske medier. Samtidig har SPD‘s ledelse, som repræsenterer partiets venstrefløj, givet udtryk for, at man anser Scholz for at være mere egnet som kansler end enhver kommende CDU/CSU-kandidat.

Olaf Scholz står for en mere pragmatisk og midtsøgende linie end det nuværende formandsskab bestående af Saskia Esken og Norbert Walter-Borjans. Hidtil har partiets ledelse stræbt efter en rød-rød-grøn regering sammen med De Grønne og Die Linke efter det kommende valg i efteråret 2021, men nu har partiledelsen meddelt, at man ikke vil udelukke en ny GroKo sammen med CDU/CSU.

Ifølge de seneste meningsmålinger lader de to muligheder dog ikke til at være realistiske. SPD ligger konstant på 15 procent og CDU/CSU på omkring 35 procent. Hvis der var valg i morgen, er det således ikke sikkert, at den siddende regering ville kunne mønstre et flertal. Den eneste rimeligt sikre konstellation lige nu er en borgerlig-grøn regering (CDU/CSU og De Grønne), som tilsammen ville råde over ca. 55-60 procent af stemmerne. I øvrigt den regeringskonstellation, som de fleste tyskere ønsker sig ifølge en anden meningsmåling.

Hvis Scholz skal gøre sig håb om at blive kansler, skal SPD tilbage på mindst 20 procent, og så skal De Grønne holde stand på mindst 20 procent. I så fald skal der et tredje parti med. Det kunne være Die Linke, som ligger på omkring 8 procent. I så fald bliver det en udpræget venstreorienteret regering. Et alternativ, som florerer på rygtebørsen, kunne være en såkaldt Ampel-regering (rød-gul-grøn) med FDP som det tredje parti. Det kræver dog, at FDP ikke ryger under spærregrænsen på 5 procent og dermed ud af Forbundsdagen. Lige nu står partiet til 6-7 procent.

SPD kan håbe på, at mange Merkel-vælgere rykker til SPD, hvis CDU/CSU vælger en mere borgerlig og konservativ kanslerkandidat i form af Friedrich Merz. Det kandidatvalg bliver afgjort i løbet af januar.

Men uanset hvad står SPD med det dilemma, at vælgerne ikke kan føle sig sikre på, hvilken regering partiet eventuelt vil blive en del af. Enten en meget rød regering med Die Linke og De Grønne, eller en „hen over midten“ konstellation med De Grønne og FDP – eller status quo i form af en ny GroKo sammen med CDU/CSU.

Share This