Tysk ekstremdykker kalder Nord Stream-sprængningerne for barnemad

Nord Stream 2 Foto: Samuel Bailey

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Ekstremdykkeren og sikkerhedseksperten Achim Schlöffel har udtalt sig til avisen Die Zeit om sprængningen af Nord Stream-rørledningerne. Mange militæreksperter har vurderet, at kun en statslig aktør kunne stå bag, da der var tale om en kompliceret operation.

Men Schlöffel ser dog anderledes på det og siger, at han ville have påtaget sig opgaven, hvis han havde fået tilbuddet. Ifølge ham er der tale om en pærelet operation, og hans 80-årige bedstemor kunne have anbragt sprængladningerne, hvis hun havde været til stede.

„Det behøver ikke have været topprofessionelle dykkere. En teknisk dykker skal gennemgå tre uddannelsesniveauer, og allerede på niveau 2 ville man være i stand til at dykke ned til rørledningen“, forklarer han. „En rutineret fritidsdykker skal bruge et år på at lære det, men det kan i princippet læres på tre måneder.“

Schlöffel forklarer også, hvordan han ville have udført sabotagen. Han ville have lejet en civil båd, fundet nogle gode venner og anskaffet et søkort, hvor rørledningerne er aftegnet, så skibe ikke kaster anker på stedet. Vigtigt er et godt ekkolod og dernæst et blylod, en lang line og en bøje. Linen, loddet og bøjen kastes overbord, og imens gør dykkerne sig klar, hvorefter de følger linen ned mod målet.

Når de er færdige lader de en bøje med line stige op til overfladen, hvorefter de sagte stiger op og holder de påkrævede dekompressionspauser. Imens følger skibet bøjen og samler dykkerne op, hvorefter det forsvinder.  

Share This