Turkmenistans økonomi, et kapitel for sig

Den turkmenske hovedstad Asghabat Foto: Ota Tiefenböck

Turkmenistan: Turkmenistans økonomi er et kapitel helt for sig. Der fastslår en analyse bragt  i “Emerging Europe“ (24.6.2021). Landet er helt afhængig af eksport af olie og især gas, den står for omkring 95 pct. af eksporten i alt. Det nøjagtige tal er dog usikkert, da der ikke foreligger troværdig statistik. Af samme årsag optræder Turkmenistan heller ikke på verdensbankens liste over “Ease of doing business”.

Det i sig selv gør det ekstra svært at tiltrække udenlandske investorer. Inflationen er tårnhøj, og på en liste over udgiftsniveauet i 209 byer i verden er Turkmenistans hovedstad Ashgabat på en 1. plads! Med Hongkong placeret på 2. pladsen.

Turkmenistan ejer omkring 10 pct. af gasreserverne i verden, men gasprisen er faldet støt. Landets regering benægter forekomsten af arbejdsløshed og af COVID-19, men kendsgerningen er, at pandemien har ramt landet hårdt økonomisk. Hertil kommer den tårnhøje korruption, på Transparancy’s indeks over korruption er Turkmenistan placeret på 165. pladsen ud af 180 lande i alt. søren.riishøj

Share This