Trump besøger kun Warszawa

Aldrig mere krig, står på Westerplatte, hvor Anden Verdenskrig begyndte Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Der er sædvanen tro politisk stormvejr, når historiske mærkedage bliver markeret i Polen. Og Trumps besøg og markereringen af 80 året for 2. verdenskrigs udbrud er bestemt ingen undtagelse fra reglen.

Det har naturligt nok vakt opsigt, at Trump kun vil besøge Warszawa, ikke Gdansk og Westerplatte, hvor krigen jo brød ud. At Gdansk er en liberal højborg, og at der har været politisk blæst om museet for 2. verdenskrig i Westerplatte spiller i en rolle. Der er valg i Polen 13. oktober, så fronterne er trukket hårdt op.

Oppositionen skal ikke foræres en “propagandagevinst” ved at henlægge højtidelighen til Gdansk. Det har også vakt opsigt, at Donald Tusk, der stadig er EU-præsident og er tidligere ministerpræsident og stammer fra Gdansk, slet ikke er på gæstelisten. Tusk er dog med i Warszawa, ikke som EU præsident, men som Polens eks-ministerpræsident. At Vladimir Putin ikke er på gæstelisten er mindre overraskende, men har dog vakt debat.

Tidligere præsident og Solidaritet-leder Lech Walesa siger således i et længere interview refereret i “Rzeczpospolita”, at Putins fravær gør mere skade en gavn. Er der et “sygt forhold” mellem stater, er det bedst at lederne mødes, fører dialog og søger at overvinde uenighederne længst muligt. 80-året, skal ikke bruges som led i polakkernes indbyrdes borgerkrig.

Tysklands præsident Steinmeier og Ukraines præsident (Zelensky) vil være på tribunerne, også 40 udenlandske delegationer. Udenrigsministre og premierministre fra udlandet er med, men efter det oplyste ikke statsledere fra andre EU-lande end Tyskland (præsident Steinmeier).

For polakkerne er 80 året for det tyske angreb og den polske modstand symbolet på polakkernes kamp for frihed og uafhængighed. Tyskerne angreb både fra luften og på landjorden. Sergent Wojtich Najsarek blev 2. verdenskrigs første dræbte militærperson.

Kampene omkring Westerplatte varede kun i en uge. De startede 1. september, og allerede den 7. september overgav polakkerne sig. Overmagten var for stor, men den polske modstandskamp fortsatte. 19. september besøgte Hitler Gdansk og 21. september “fristaden” Gdansk.  

Share This