To mulige kvindelige kandidater ved næste præsidentvalg i Polen

Tidligere premierminister Beata Szydlo Foto: Platforma Obywatelska RP

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Polen skal først have præsidentvalg i 2025, men allerede spekuleres i, hvem der til den tid vil stille op. Den nuværende præsident Andrzej Duda er inde i sin anden valgperiode og må derfor stoppe. To kvindelige kandidater er i spil for det regerende Lov og Retfærdighedspartiet (PIS), tidligere ministerpræsident Beata Szydlo og Elzbieta Witek, der i dag er forkvinde for parlamentet ”Do Rzeczy” 51.2021). At dømme efter meningsmålingerne spås de at have omtrent lige store chancer.  

Duda var i sin tid ikke særlig kendt i offentligheden og derfor måske i stand til at række ud over PiS’ kernevælgere. Szydlo og Witek er mere kendte. Begge er tæt forbundet med ledelsen af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), hvilket ikke nødvendigvis er en fordel. Szydlo blev i januar 2018 afskediget som ministerpræsident, men har siden opført sig politisk loyalt og er i dag medlem af Europaparlamentet for sit parti (PiS). Ved valget til Europaparlamentet fik hun et meget stort antal personlige stemmer, over en halv million. Som ministerpræsident havde hun en særdeles god evne til at kommunikere med vælgerne, besøgte flittigt de mindre byer og landdistrikterne.

Elzbieta Witek var før hun blev parlamentsforkvinde chef for ministerpræsidentens kabinet og pressetalskvinde. Ganske som Szydlo har hun et godt og tæt forhold til Jaroslaw Kaczynski, hvilket her og nu er en betingelse for at blive opstillet. Begge holder sig også fra at kritisere ministerpræsidenten (Morawiecki). Det er ikke utænkeligt, at også han vil bejle til præsidentposten. Som parlamentsforkvinde er Witek flere gange blevet kritiseret for at favorisere regeringen, fx i forbindelse med afstemninger.

Det er tænkeligt, at Jaroslaw Kaczynski har trukket sig som partileder før 2025 pga. fremskreden alder. Der skal afholdes parlamentsvalg i Polen senest i 2023. Skulle oppositionen sejre, kan meget blive ændret. Spørgsmålet er, siges det i analysen i ”Do Rzeczy”, om vælgerne er indstillet på for første gang at få en kvindelig præsident. Det behøver ikke at være noget problem, for holdningerne i den polske befolkning er i det spørgsmål blevet mere liberale. 

Share This