Tjekkiske præsidenter i modvind i Tjekkiet

Milos Zeman i tjekkisk radiostation Radiozurnal  Foto: Miloslav Hamrik

Milos Zeman i tjekkisk radiostation Radiozurnal Foto: Miloslav Hamrik

Tjekkiet: Den nuværende tjekkiske præsident Milos Zeman og tidligere præsident Vaclav Klaus er begge kommet i modvind i de tjekkiske medier og hos tjekkerne. Milos Zeman især på grund af sit nylige besøg i Kina, som af forskellige folkebevægelser og sammenslutninger på sociale medier og af nogle af de tjekkiske politikere bliver kaldt for landsforræderi og skam for hele Tjekkiet. Det skriver blandt andre den tjekkiske avis Lidovky. SE EN VIDEOTjekkiets præsident sagde i Kina, at han ikke er kommet til Kina for at belære kineserne om menneskerettigheder, men derimod for at lære af kineserne, hvordan man stabiliserer et samfund. Derefter sagde han i kinesisk tv, at Muldvarpen, kendt fra en kendt tjekkisk tegnefilm, er Tjekkiets nye symbol. Se Milos Zeman på kinesisk tv her ( interviewet er på engelsk straks efter kinesisk introduktion)

Blandt Milos Zemans skarpeste kritikere er formand for det konservetive parti TOP 09, Karel Schwarzenberg.

”Kineserne har på Den Himmelske Fredsplads for 25 år siden virkelig stabiliseret deres samfund, og man kan fortsat se resultaterne. Alle dissidenter sidder i fængslet, det er en stabilisering af samfundet, ligesom vi havde det i de værste tider under kommunisterne,”sagde Karel Schwarzenberg ironisk i tjekkisk tv, konstaterende, at fokus på menneskerettighederne efterhånden er forsvundet fra tjekkisk udenrigspolitik.

På de sociale medier blev der efter Zemans besøg i Kina dannet flere grupper af vrede tjekkere, som betegner den tjekkiske præsident, og her er det ikke kun på grund af hans besøg i Kina, som en skam for landet og forlanger, at han skal gå af.

”Vi protesterer imod, at økonomiske interesser står højere end de grundlæggende menneskerettigheder,” står der blandt andet hos en af grupperne, som ligeledes protesterer imod Zemans udtalelser i forhold til Rusland og de europæiske sanktioner.

”Præsidentens måde at tænke på og handle er ikke forenelig med en god moral og hans opgave som landets præsident, siger talsmand for en Facebook gruppe, som i øjeblikket har 31.000 medlemmer og hvis antal medlemmer stiger for hver dag der går.

Tjekkiets tidligere præsident Vaclav Klaus  Foto: Wikimedia

Tjekkiets tidligere præsident Vaclav Klaus Foto: Wikimedia

 

 

Ligeledes den tidligere præsident Vaclav Klaus er kommet i modvind i de tjekkiske medier, da han i et interview i den tjekkiske avis Dnes betegnede Tjekkiets første præsident Vaclav Havel, som en reformkommunist, som ikke ønskede markedsøkonomi. ota

 

 

 

http://news.cntv.cn/2014/10/29/VIDE1414595398290721.shtml

Share This