Tjekkiske filmfolk appellerer til Polens regering om at stoppe angreb på Agnieszka Holland

Agnieszka Holland Foto: Tomasz Leśniowski

Polen/Tjekkiet: Præsidiet for det tjekkiske film- og tv-akademi (ČFTA) har udtrykt sin støtte til den polske filminstruktør Agnieszka Holland, som i de seneste måneder har været udsat for skarpe politiske angreb i sit hjemland Polen.

Organisationen opfordrer til øjeblikkelig afslutning af ærekrænkelseskampagnen og fornærmelser mod Agnieszka Holland: “Det er et farligt angreb ikke kun mod hendes person, men også mod det frie kunstneriske udtryk, som er en af ​​grundpillerne i europæisk kultur og et middel til social dialog .”

Organisationen skriver, at Holland i årtier har “bekæmpet had, afdækket ondskabens rødder i samfundet og kæmpet for idealerne om humanisme, interpersonel empati og frihed og åbnet op for ofte smertefulde sociale emner.” ČFTA skriver også, at en af ​​de vigtige opgaver for film er frit at kommentere sociale begivenheder, ofte på en kritisk og ubehagelig måde.

“Det ser ud til, at en væsentlig del af den politiske repræsentation i Polen begynder at afvise denne sociale dialog og bruger midler, som vi ikke har set i det demokratiske Europa i flere årtier. Det er ikke bare et angreb på enkeltpersoner, det er et angreb på kulturens uafhængighed og ytringsfrihed,” skriver ČFTA.

Agnieszka Holland er uddannet fra Filmskolen i Prag, taler flydende tjekkisk og betegner Tjekkiet som sit andet hjemland. Filmen Den grønne Grænse har fået støtte af Tjekkiets Filmfond. ota

Share This