Tjekkiske borgmestre under politibeskyttelse, frygter russisk likvidering

Statuen af Konev i Prag, inden den blev fjernet Foto: Prag 6

Tjekkiet/Rusland: Overborgmester i Prag Zdenek Hrib og borgmester i Prag-kvarteret Prag 6 Ondrej Kolar er begge under politibeskyttelse efter en artikel i magasinet Respekt, som afslørede, at et medlem af den russiske efterretningstjeneste er ankommet til Prag udstyret med gift ricin. Manden, angiveligt ankommet på på diplomatisk pas og hentet i lufthavnen af den russiske ambassade , kan ifølge Respekt udgøre en sikkerhedsmæssig risiko for de to borgmestre.

Respekt henviser til anonyme kilder, men det er et faktum, at tjekkisk efterretningstjeneste vurderer sagen som en sikkerhedsmæssig risiko for de to borgmestre, som i forvejen har modtaget trusler fra Rusland.

Det var nemlig Ondrej Kolar, hvis beslutning var afgørende for, at marskal Konev statuen i Prag blev fjernet. Mens det var Zdenek Hrib, hvis beslutning var afgørende for at omdøbe pladsen ved den russiske ambassade i Prag til Boris Nemtsov plads.

Rusland har foreløbigt besvaret fjernelse af statuen med fordømmelse og har varslet at vil indlede en kriminal sag mod de to borgmestre.

Rusland har siden begyndelsen af april en lov, hvor man kan blive straffet for ødelæggelser af krigsmonumenter og grave i både Rusland og udlandet.

Rusland afviser alle beskyldninger og betegner artiklen i Respekt som “løgnagtig og fræk bagtalelse og en del af en diskrediteringskampagne i tjekkiske medier”. ota

Share This