Tjekkiske 3D printede ansigstmasker godkendt til beskyttelse

Den 3D printede tjekkiske maske Foto: CVUT

Tjekkiet: Det tjekkiske Tekniske Universitet CVUT har på rekordtid udviklet produktion af 3D printede ansigtsmasker og fået dem godkendt til den største beskyttelsesmærke FFP3. Universitetet begynder nu produktion af maskerne, meddeler CVUT i en pressemeddelelse.

CVUT regner med at producere 10.000 masker dagligt. Masken har en udskiftelig filter og kan derfor benyttes flere gange. Godkendelsen af masken er blevet gennemført på rekordtid på grund af nødstilstand i Tjekkiet samt anbefaling af Europa Kommissionen og er foreløbigt gældende kun i Tjekkiet. I første omgang kun i tre måneder, siger kommunikationschef Eva Dolezalova til avisen Lidovky.

Godkendelsen skal ifølge Eva Dolezalova fornyes efter tre måneder, på det tidspunkt muligvis i en forbedret udgave, da universitetets udvikler fortsat arbejder med udvikling af masken.

Masken skal også i løbet af de kommende tre måneder i gennem en standard godkendelsesproces, som vil give mulighed for eksport til andre EU lande og USA. Det er foreløbigt uklart, hvad prisen for fremstilling af en maske bliver, men ifølge Eva Dolezalova vil omkostningerne være lave, da masken kan desinficeres og efter en udskiftet filter anvendes af forskellige personer. ota

Share This