Tjekkisk mineselskab klager til EU over Polen

En kulmine ved Katowice  Foto: Chancellery of the President of the Republic of Poland

En kulmine ved Katowice Foto: Chancellery of the President of the Republic of Poland

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Tjekkiet: Ejeren af det krakkede tjekkisk kulmineselskab ”Arca” og selskabet bag ”Arca Capital” slovakken Pavol Krupa har indsendt en klage til EU Kommissionen over den omfattende polske statsstøtte til kulminerne.

Den polske regering har lovet at støtte kulminerne og overført penge til denne sektor svarende til over 1 mia. euro. Det gør det umuligt for tjekkiske miner at overleve, flere er gået konkurs. Konkurrencen er ulige.

Den polske regerings finansielle støtte gør det muligt for de polske kulminer at overleve trods brug af forældet teknologi, påstår Arca i sin klage, og støtten er brud på EU’s konkurrenceregler.

Størstedelen af den polske statsstøtte er formidlet via PGE og den polske minegruppe PGG, der er oprettet på ruinerne af det konkurstruede ”Kul-Kompagniet” (”Kompanii Weglowe”), der i år vil have et underskud på mindst 350 mio. zloty (ca. 500 mio. danske kroner).

I september i år vedtog den polske regering at forhøje niveauet for udgifter til minerne via statsbudgettet fra 3 mia. zloty (ca. 5 mia. danske kroner) helt op til 7 milliarder (ca. 11 mia. danske kroner).

Share This