Tjekkisk medie: Hvorfor siger man “drikker som en dansker”? Her er forklaringen

Danske studerende på vinterferie i Prag Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet/Danmark: Drikker man alt for meget, siger man i Tjekkiet “at han eller hun drikker som en dansker”. Det tjekkiske medie Eurozpravy forklarer i en artikel søndag, hvor denne vending kommer fra. Mediet er overbevist om, at forklaringen skal findes i Skandinaviens historie, hos vikingerne.

“Vikingernes tilbøjelighed til at konsumere alkohol er formentlig af en ældre dato. Allerede den romerske historiker Tacitus bemærkede et stort forbrug af alkohol hos vikingerne, skriver Eurozpravy.

“At tilbringe hele dagen og natten med at drikke og spise er ikke noget unormalt hos dem og fører ofte til uoverensstemmelser, som man kan forvente hos fulde mennesker og som ofte er ledsaget af slagsmål og blod, skriver Tacitus følge Eurozpravy.

Artiklen omtaler øl, som vikingernes vigtigste drik, da man ikke kunne dyrke vin og ikke kendte til destillering af stærk alkohol. Samt vikingernes ældste drik mjød, som af vikingerne blev overophøjet til heltenes drik og ofte kun brugt ved ceremonielle lejligheder. Øl var den mest udbredte drik, alle havde råd til, og som serveredes i store beholdere og blev taget op med öl-gass.

Øl blev drukket i rigelige mængder især ved diverse helligdage eller fester og denne skik har overlevet kristendommens indførelse i Norden.

“Den dag i dag findes der på norsk udtryk som Gravöl eller Barnöl. Har man ved sådan en fest i vikingetiden ikke drukket tilstrækkeligt med øl, kunne vedkommende endda få en bøde, og festen varede som regel så længe, som der var øl nok, skriver Eurozpravy.

I Tjekkiet har man altid brugt udtrykket “at drikke som en dansker” og mange tjekkere fik da også bekræftet deres fordomme om de drikkende danskere af de danske gymnasieelevers store forbrug af alkohol under deres vinterferieture til Prag. Disse er dog i dag helt stoppet på grund af det tjekkiske politis hårde indsats over for drikkeriet. ota

Share This