Tjekkisk ex-præsident får pris af højrepopulister

Tjekkiets tidligere præsident Vaclav Klaus Foto: Wikimedia Commons

Tjekkiets tidligere præsident Vaclav Klaus Foto: Wikimedia Commons

Af Uffe Gardel

UffeTjekkiets forhenværende præsident Vaclav Klaus modtog fredag en såkaldt frihedspris, denne gang hos de europæiske højrepopulister.

Prisen, European Freedom Awards, blev tildelt ham ved en fest på Grand Hotel i Stockholm; SverigeDemokraterne var vært, og deltagerne kom fra en række ekstremistpartier ud over Europa, heriblandt britiske UKIP.

Mr. East har ikke oplysninger om hvorvidt Dansk Folkeparti var repræsenteret.

Det kunne partiet dog sagtens være, for fællesnævneren for deltagerne synes at være fjendtlighed mod EU og migranter, og sympati for Putins Rusland.

Klaus fik allerede i 1994 Adam Smith-prisen af den danske forening Libertas; prisen blev givet for hans markedsorienterede politik. Senere har Klaus udviklet sine synspunkter lidt. Således mener han ikke, at klimaforandringer er menneskeskabte, han forsvarer Ruslands anneksion af Krim, og mener at migrantkrisen er skabt af EU’s “elite”.

Grand Hotel er blevet mødt med protester og demonstrationer i Sverige, fordi hotellet lægger lokaler til højreekstremisternes fest. En række mennesker har således besøgt hotellets facebookside og givet det dårlige karakterer, hvilket har fået dets rating til at droppe. Svenske højreorienterede har derfor ifølge det højreorienterede undergrundsmedie Avpixlat organiseret en modkampagne, som opforderer folk til at give hotellet gode karakterer og imødegå de “nationalfjendtlige venstreaktivister.” Hotellet selv har ifølge svensk presse ingen kommentarer.

RETTELSE: I en tidligere version af denne artikel fremgik det, at franske Front National var repræsenteret til festen. Det var partiet formentlig ikke; gæstelisten er hemmelig, men bestod formentlig af medlemmer af SverigeDemokraternes EU-parti ADDE, som består af en række større og mindre ekstremistiske partier Europa rundt.

Share This