Tjekkisk avis: Der er noget råddent i Danmarks rige

Illustrationsfoto: Dinkum

Illustrationsfoto: Dinkum

Tjekkiet: Chefredaktør for den tjekkiske avis Lidove Noviny, Istvan Léko, indleder sin leder i fredagens udgave af avisen Lidove Noviny med citat fra William  Shakespeare skuespil Hamlet. Lederen handler om Dong og Goldman Sachs og den amerikanske investeringsbanks ansættelse af Anders Fogh Rasmussen som rådgiver, som ifølge Istvan Léko er et godt eksempel på, “at privatiseringsskandaler findes ikke kun i Tjekkiet, men også i det land, som Tjekkiet ofte bliver henvist til, som det bedste eksempel på det vestlige demokrati.”Den tjekkiske chefredaktør undrer sig i sin leder over de omstændigheder, der førte til salget af 18 procent af Dong aktierne til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, de rettigheder Goldman Sachs fik ved købet af aktierne, samt Dongs efterfølgende ordre til at bygge en vindmøllepark i Storbritannien, som i løbet af ganske kort tid efter salget, fik aktierne til at stige betydeligt.

Der bliver også beskrevet den befolkningsmodstand, der har været i Danmark i forbindelse med salget, den omtale sagen har fået i Danmark, og den tidligere premierminister Poul Nyrup Rasmussens udtalelser i sagen.

Chefredaktøren polemiserer endvidere over Goldman Sachs ansættelse af den tidligere NATO generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og konstaterer, at det formentlig ikke er på grund af Anders Fogh Rasmussens viden om geopolitik eller hans råd omkring investering i våbenindustri, han er blevet ansat.

Istvan Léko konstaterer derimod, at Danmarks nuværende liberale premierminister Lars Løkke Rasmussen har været finansminister i tiden, hvor Anders Fogh Rasmussen var premierminister og var på daværende tidspunkt under hans ledelese.

”Hvem kan varetage den amerikanske banks interesser bedre end Anders Fogh Rasmussen?, spørger chefredaktøren.

”Shakespeare kunne ikke vide, hvad der kommer til at udspille sig i tidens Danmark og landets energigigant, men han vidste til gengæld en del om, hvad der kan føre folk på afveje, slutter den tjekkiske chefredaktør. ota

Share This