Tjekkiet vil stoppe Albaniens vej mod EU

Den albanske parlamentsbygning i Tirana  Foto: Ota Tiefenböck

Den albanske parlamentsbygning i Tirana Foto: Ota Tiefenböck

 Tjekkiet/Albanien: Tjekkiet er parat til at blokere for Albaniens status som EU kandidatland. Europakommissionen har anbefalet, at Albanien får det eftertragte status, men det kræver enighed fra alle 28 EU-lande. EU skal diskutere Albaniens status sidst i juni, skriver tjekkiske medier, heriblandt avisen Lidovky.

Grunden til tjekkernes skepsis er det tjekkiske energiselskab CEZ, som har været aktivt i Albanien, men som af de albanske myndigheder sidste år fik frataget sin licens, samt fik indsat en statsansat i selskabets ledelse. CEZ mistede derfor i realiteten kontrollen over selskabet. Der føres i øjeblikket en sag ved en international domstol, men denne fører ifølge tjekkerne ingen steder hen. Den tjekkiske premierminister Bohuslav Sobotka understreger ifølge Lidovky, at Tjekkiet støtter EU’s udvidelse på Balkan, men mener, at hvert land, som får status som kandidatland, må opfylde en lang række regler.

”Tjekkiet er i denne sammenhæng interesseret i spørgsmålet omkring beskyttelsen af udenlandske investeringer i Albanien, stabiliteten af forretningsklimaet og kampen mod organiseret kriminalitet, siger Bohuslav Sobotka til Lidovky. ota

Share This