Tjekkiet trodser advarsler fra Kina, Senat-formand tager på officielt besøg af Taiwan

Milos Vystrcil Foto: ODS

Tjekkiet: Formand for Tjekkiets parlaments andetkammer Milos Vyskocil blæser på kinesernes advarsler og vil sidst i august tage på et officielt besøg af Taiwan. Vyskocil gennemfører således en rejse, planlagt af hans forgænger på posten, den afdøde Jaroslav Kubera, skriver tjekkiske medier.

Milos Vyskocil begrunder sin rejse til Taiwan bl.a. med kinesiske trusler samt kinesiske forsøg på at hindre hans afrejse. Tjekkiet skal ifølge ham værne om værdierne i et demokratisk samfund og ikke lade sig afskrække og “tælle småpenge”. Ifølge ham er det vigtigt at værne om værdierne fra den tjekkiske fløjsrevolution i 1989 og ikke sælge retsstatsprincipperne, frihed og demokrati for penge.

“Vi skal enten holde fast ved vores principer, eller tælle småpenge. Jeg mener, at vi skal værne om vores værdier, siger han og tilføjer:

“Den Kinesiske Folkerepublik er overbevist om, at den har ret til at fortælle os, hvad vi skal lave og hvordan vi skal lave det.”

Rejsens formål er Tjekkiets videresamarbejde med Taiwan økonomisk, uddannelsesmæssigt og kulturelt.

Tjekkiets præsident Milos Zeman, premierminister Andrej Babis og udenrigsminister Tomas Petricek har anbefalet Milos Vyskocil at blive hjemme. Tjekkiet anerkender nemlig ikke Taiwan som et selvstændigt land.

“Formand for Senatet er den næstvigtigste forfatningsmæssige repræsentant, det er derfor hans beslutning at overveje, hvilke konsekvenser det kan få for vores økonomiske interesser, siger Andrej Babis.

Kinas ambassade i Prag har protesteret imod den tidligere formands rejse til Taiwan og har advaret Tjekkiet om konsekvenserne af sådan et besøg. ota

Share This