Tjekkiet skærper kritik af corona-redningspakke, og flere andre lande følger trop

Tjekkiets premierminister Andrej Babis kritiserer det tysk-franske udspil om corona-hjælpepakke Foto: Ota Tiefenböck

Af Michael Skovgaard

Tjekkiet: Tjekkiet har længe været kritisk over for det fransk-tyske forslag om en hjælpepakke til de hårdest ramte lande. Andre lande – blandt andet Danmark – bakker op om Tjekkiets kurs.

Ministerpræsident Andrej Babis er imod, at størstedelen af de 500 milliarder euro skal gå til lande, som allerede var i store økonomiske problemer før corona-krisen.

Han mener, at Tjekkiet ikke bør straffes økonomisk, fordi landet har formået at håndtere corona-krisen bedre end mange andre lande. Og desuden overholder Tjekkiet EU-kravene til gældsætning og underskud på statsbudgettet i modsætning til især mange sydeuropæiske lande.

Østrig, Holland, Finland, Sverige og Danmark afviser også det nuværende forslag til hjælpepakken, som i høj grad vil gavne lande som Italien og Spanien med en kronisk dårlig økonomi.

Ifølge Østrigs kansler Sebastian Kurz er de førstnævnte lande rede til at yde lån til nødlidende lande, men ikke i form af hjælp, som ikke skal tilbagebetales.

Efter tirsdagens møde mellem Tyskland og V4-landene sagde Babis, at Tjekkiet ikke støtter ideen om, at EU som sådan skal optage lån for at redde nødlidende lande, så længe man ikke har fundet en garanti for disse lån.

Share This