Tjekkiet og Kina – ”Øst” kontra ”Vest”

Tjekkiets hovedstad Prag Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Tjekkiet: I begyndelsen af marts var Tjekkiets ministerpræsident Andrei Babis  inviteret til USA og endda til et møde med Donald Trump i Det Hvide Hus. Det blev set som en triumf for tjekkisk diplomati, men er nok ment som en belønning for den tjekkiske regerings afvisning af den kinesiske IT gigant Huawei. Iflg. Babis selv blev der på møderne drøftet cybersikkerhed, men spørgsmålet om Huawei blev ikke berørt direkte. Babis fik også besøgt CIA-hovedkvarteret, en indikator for USA’s interesse for lande i Central- og Østeuropa, der i en eller anden udstrækning bakker op omkring USA i USA’s ”krige” mod EU og mod Kina. Tjekkiet går dog ikke så langt som regeringen i Polen, der satser på at få faste amerikanske baser, og som vælger at købe nye våben i USA, ikke i andre EU-lande.

Forholdet til Kina er stadig på den politiske dagsorden i Tjekkiet. Og striden er ikke af ny dato. Som sagt af Tomasz Mackowiak i en interessant analyse i det polske ”Polityka”, går striden helt tilbage til tiden under Vaclav Havel. Havel slog stærkt på menneskerettighederne og trodsede dermed erhvervslivets interesser. Han var løbende i konflikt med Kina, ikke mindst på grund af møderne med Dalai Lama. Den linje blev markant ændret, da Vaclav Klaus og senere Milos Zeman overtog præsidentembedet. Samhandelen med Kina er ret beskeden, men den kinesiske indflydelse i Tjekkiet er alligevel tydelig.

Formanden for fodboldklubben Slavia Prag, tidligere forsvarsminister Jaroslav Tvrdik erkender, at af klubbens årlige budget på 700 mio. tj.kr. (ca. 27 mio. dollar) står kineserne for de 300 mio. I november sidste år var præsident Milos Zeman endnu engang i Kina ledsaget af en delegation af forretningsfolk, deriblandt Petr Kellner, Tjekkiets rigeste mand. Her underskrev Kellner en deklaration med Huawei om gensidig teknologisk samarbejde og etablering af 5G systemet.

Det halvstatslige energiselskab CzEZ indgik samtidig hermed en kontrakt med Huawei om levering af IT teknologi. Også den statslige enhed for veje og autostradaer underskrev en kontrakt med Huawei. Det er det statslige kontor for cybersikkerhed (NUKIB) der til Zemans og tjekkisk erhvervslivs store vrede, men til USA’s begejstring, advarede mod Huawei. Mistanken mod Huawei, skriver Mackowiak, er dog aldrig blevet fremlagt præcist og konkret. Den tjekkiske regerings og Babis’ afvisning af Huawei er da heller ikke endegyldig, idet der ventes på yderligere undersøgelser og mere dokumentation. Måske netop derfor blev Babis inviteret til USA netop nu.  

Share This