Tjekkiet fejrede månelanding og Tjekkiets aftryk i den med en kæmpe videoshow i Prag

Saturn 5 klar til start i Prag Foto: skærmbillede

Tjekkiet: Overalt i Tjekkiet bliver der i disse dage afholdt særlige udstillinger til minde om Apollo 11 landening på Månen for 50 år siden. De fleste medier har haft særlige udsendelser og omtaler af månelandingen og tjekkiske aftryk i udforskning af rummet. Det største arrangement foregik lørdag ved Prags velkendte tv-tårn i kvarteret Zizkov. Tårnet lagde plads til en videomapping og opsendelse af Saturn 5. Tusindvis af mennesker samledes ved tårnet, hvor Saturn 5, præcist klokken 22:17, som for 50 år siden blev sendt afsted. Formålet med arrangementet er ifølge arrangørerne at huske en vigtig dag for menneskeheden samt, hvad der ikke er så kendt, Tjekkiets rolle i udforskning af rummet.

To amerikanske astronauter ud af 11 missioner havde tjekkiske rødder. Eugene Cernan, som er det sidste menneske, der med Apollo 17 besøgte Månen. Han medbragte et tjekkoslovakisk flag, som han efterfølgende forærede til Tjekkoslovakiet. Ligeledes Jim Lovell, som især blev kendt for sin redning af Apollo 13 har tjekkiske rødder. En vigtig rolle ved missioner til Månen havde desuden den tjekkiske professor Zdenek Kopal, som har været en af drivkrafterne bag udformning af kort over Månen, og som efter missionen i 1969 blev nævnt blandt de 100 mennesker med den største fortjeneste for missionen.

Udover det var astronauten Andrew Feustel glad for Tjekkiet og flere gange medbragte den tjekkiske tegnfilmfigur  Muldvarpen med som talisman.

Sidst med ikke mindst afspillede Neil Armstrong umiddelbart efter landingen på Månen den tjekkiske komponist Antonin Dvoraks Symfoni fra Den Nye Verden. ota

Spol frem til ca. 3:00
Share This