Tjekkiet afviser Kommissionens budgetudspil

Andrej Babis Foto: Jiri Vitek

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Tjekkiet: Ganske som den polske regering afviser den tjekkiske det udspil EU-Kommissionen er kommet med for EU’s budget for perioden 2021-2027. Den fungerende ministerpræsident Andrej Babis siger, at langt flere penge burde bruges på investeringer, ikke på andre “ideer” fra Kommissionens side.

Babis skjuler ikke, at modstanden i høj grad skyldes, at flere penge skal kanaliseres fra de central- og østeuropæiske lande til Italien og Grækenland, der er ramt hårdt økonomisk og slås med store flygtningestrømme. Indirekte er Kommssionens forslag en straf til de lande, der ikke accepterer tvungne EU-kvoter. Til de lande hører Tjekkiet.

Regeringsspørgsmålet er endnu ikke helt afklaret, selv om Socialdemokratiet (CSSD) via en urafstemning blandt medlemmerne sagde ja til at gå med i en regering sammen med ANO. 58.5 pct. stemte for og 40.2 pct. imod, så flertallet for en regeringsdeltagelse var ret beskedent og kun en halv sejr for partiformanden Jan Hamacek.

Der er også stadig en del modstand mod udnævnelsen ad Miroslav Poche som ny udenrigsminister. Det påstås, at han som medlem af Europaparlamentet skal have gået ind for at indføre sanktioner mod Tjekkiet pga. landets afvisning af at tage imod flygtninge i henhold til EU’s kvoter.

En CSSCD-ANO bliver afhængig af en stiltiende støtte fra kommunisterne. Men skal regeringen have flertal for sine forslag skal også Okamuras SPD være med. En ny CSSD-ANO regering får det således svært, og ikke alene i parlamentet. Også balancen mellem regering-præsident-ministerpræsident bliver svær at håndtere.

Share This