Tjekke modtager fornem pris i Danmark

Tjekkiet/USA/Danmark: Den tjekkisk-amerikanske biofysiker Karel Svoboda modtager torsdag i København den eftertragtede pris “Brain Prize”, som tildeles neuroforskere.

Han får overrakt prisen sammen med sine tre kollegaer af Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik på Det Kongelige Bibliotek Den Sorte Diamant.

Prisen gives af Grete Lundbeck European Brain Research Foundation nu for femte gang og er på en million euro.

Et hold af forskere fra Tyskland og USA har udviklet et værktøj, som har ændret måden hvorpå man forsker i hjernen. To-foton-mikroskopi gør det muligt at undersøge hvordan enkelte nerveceller kommunikerer med hinanden. Karel Svoboda og hans studerende fokuserede i deres forskning på kortlægning af hjerneprocesser under indlæringen af nye færdigheder.

Karel Svoboda kommer fra Prag, hvorfra hans familie i 1970 emigrerede til Tyskland og senere til USA. Han er uddannet på Cornell og Harvard universiteterne, og er en af verdens førende forskere inden for sit fag.

Han arbejder på femte år på Janelia Research Campus ved Howard Hughes Medical Institute i Maryland, hvor han forsker i hjernebarken. ota

 

Share This