Tidligere premierminister i Moldova stiller op for et rumænsk parti ved EP-valget

Moldovas hovedstad Chisinau Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor i Statskundskab,

Moldova/Rumænien: Tidligere ministerpræsident i Moldova Iurie Leanca stiller ved valget til Europaparlamenstvalget i maj op for det rumænske parti ”Pro Romania”. Og han har iflg. ”Emerging Europe” en god chance for at blive valgt.

Som mange andre i Moldova har han dobbelt statsborgerskab. Leanca er nummer fire på partiets listen, som ledes af EU-kommissær Corina Cretu. ”Pro Romania” blev oprettet sidste år af tidligere premierminister Viktor Ponta, der forinden havde forladt PSD (Socialdemokratiet). De fleste i ”Pro Romania” er tidligere PSD medlemmer.

Meningsmålinger giver partiet omkring 9 pct. af stemmerne, hvilket skulle række til tre pladser i Europaparlamentet. Ponta selv stiller op, men han har sagt, at han trækker sig, hvis han vælges. Det vil formentlig give Leanca pladsen. Socialdemokraterne (PSD) kan blive det største parti ved valget trods en tilbagegang. Det liberale ”Alde Romania” kan gå frem og som PSD få omkring 25 pct. af stemmerne. Spørgsmålet er, hvor mange stemmer, EU-kritiske nationalistiske partier vil få. Det er usikkert. Kommissionen har siden sidste valg i ”Cooperation og Verification” rapporter kritiseret Rumænien, især pga. ændringerne i retssystemet og i anti-korruptionslovene.

Det har ført til skarpe kritik fra regeringspartierne (PSD og Alde Romania), der mener at Kommissionen betragter Rumænien som et andenrangs EU land. Spændende er valgdeltagelsen. Ved sidste valg var den ikke imponerende. I det ”ny Europa”, EU-landene i øst, var den under ét 28.8 pct., 10 pct. under niveauet i det ”gamle EU”.   

Share This