Tidligere polsk udenrigsminister kritiserer Biden for eftergivenhed over for Putin

Witold Waszczykowski, Polens udenrigsminister. Foto: Det polske udenrigsministerium

Af Michael Skovgaard

Polen: Den tidligere polske udenrigsminister Witold Waszczykowski mener, at USA begik en fejl ved at give indrømmelser over for Rusland med hensyn til Nord Stream 2 uden at forlange noget til gengæld.

Den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinkens meddelelse om, at USA dropper sanktioner mod NS 2 har vakt furore i Polen.

„Blinkens udtalelse er grinagtig. Den officielle ordlyd er: Vi vil ikke vedtage sanktioner, som kan stoppe færdiggørelsen af NS 2, selv om vi kan. Men vi er stadig modstandere af rørledningens færdiggørelse. Med det udsagn mister USA i stor stil troværdighed i Centraleuropa“, skrev den polske forsvarsanalytiker Jakub Wiech på Twitter.

Over for den polske nyhedskanal TVP Info kritiserede Polens tidligere udenrigsminister og nuværende medlem af Europaparlamentet Witold Waszczykowski Bidens beslutning, og han mener, at de centraleuropæiske lande kommer til at betale en høj pris.

Åbenbart skulle Blinken og Lavrov have nået til enighed om nogle punkter under topmødet i Reykjavik, men Waszczykowski peger på, at man normalt fremlægger forslag under sådanne møder dog uden at aftale noget, som er hugget i sten.

Han advarede om, at hvis russerne fornemmer eftergivenhed, vil de presse på for at få flere indrømmelser, og det kan i sidste ende skade Central- og Østeuropa.   

Han pegede desuden på, at Bidens beslutning om at droppe sanktionerne mod NS 2 virker besynderlig set i lyset af præsidentens valgløfter om en hård kurs over for Rusland med henblik på at undgå Obamas fejltagelser. Biden tilkendegav i sin tid en kursændring, hvor man ikke ville vise Rusland tillid i lighed med tidligere præsidenter, som hævdede, at de kunne se „en demokratisk sjæl i Putins øjne“.

„Der var lagt op til, at USA ville skærpe kursen over for Rusland, men det lader til, at sandheden er det stik modsatte“, lød det videre fra den tidligere polske udenrigsminister.

Share This