Tidligere oppositionsleder opfordrer til samlet opposition i Polen

Borgerplatformens nu tidligere formand Grzegorz Schetyna Foto: Aargambit

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Andrzej Dudas knebne valgsejr har naturligvis været dagens store debatemne i Polen. Borgerplatformens tidligere leder Grzegorz Schetyna mener, at den manglende aktive opbakning til Trzaskowski i anden runde fra hele oppositionen var hovedårsag til nederlaget. Skal oppositionen vinde næste valg må den stå mere samlet. Det polske valgsystem gør det bydende nødvendigt.

Der skal ifølge Schetyna ske en omstrukturering i oppositionsblokken. Spørgsmålet er også hvad Rafal Trzaskowski nu vil satse på politisk. Måske han vil prøve at gentage Donald Tusks mesterstykke i 2005: Altså at tabe et præsidentvalg knebent for senere at sejre ved det efterfølgende parlamentsvalg og således erobre regeringsmagten.

Spørgsmålet er også, hvad der vil ske inden for regeringskoalitionen Forenet Højre, hvortil Lov og Retfærdighedspartiet hører. En del ønsker at ekskludere den politisk besværlige Jaroslaw Gowin, lederen af gruppen “Forståelse” og i stedet lokke Bondepartiet og/eller Konføderationen over i regeringslejren.

Det vil også kunne sikre regeringen flertallet i Senatet. Måske vil Jaroslaw Kaczynski trække sig som partileder og bliver ærespræsident i sit gamle parti, Lov og Retfærdighedspartiet. Alt er muligt.

Share This