Tidligere minister for Fidesz deltager i oppositions primærvalg

József_Pálinkás Foto- EU2017EE Estonian Presidency

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Også József Pálinkás., undervisningsminister i Viktor Orbáns første regering og tidligere præsident for Videnskabernes Akademi vil tage del i det kommende primærvalg, som de indtil nu seks partier i opposition til Fidesz afholder senere på året. Det oplyser ”Hungary Today” (28.5.2021).

Han deltager på vegne af sit eget nyligt etablerede parti, kaldt Den Ny Verdens Folkeparti (UVNP). Partiets mål er at få en dannet en ny regering og få ændret den politiske kurs i Ungarn efter mere end 10 år med Viktor Orbán ved magten. Det skal ske ved at erobre utilfredse tidligere Fidesz-vælgere.

Ved primærvalgene vil det nye parti (UVNP) satse på 25-30 pladser i det nye parlament, mest fra hovedstanden Budapest og de større byer. Der forestår et stort og svært arbejde med at få valgt en fælles kandidat til posten som ministerpræsident og ikke mindst få opstillet kandidater for de nu syv partier ude i de enkelte valgkredse, 106 i alt.

Favorit til at blive oppositionens ministerpræsident-kandidat er Budapests borgmester Gergely Karaczony. Lykkes opstillingen af kandidater, forestår der den ny meget vanskelig opgave at få udarbejde et fælles program og dannet en ny regering, dersom det lykkes at vinde over Fidesz. Partierne i opposition er ideologisk meget forskellige. Péter Márki Zay, borgmester i byen Péter Márki-Zay, borgmester i Hödmezövársárhely og kandidat til posten som ministerpræsident siger åbent og ærligt: “Det primære mål er at få fjernet Viktor Orbán og Fidesz  fra magten, og ikke andet. Alt andet er bedre end Orbán, selv  politisk kaos.”

De nu syv partier der stiller op i fællesskab ved valget i 2022 er:

Demokratisk Koalition, 

Jobbik, 

Miljøpartiet LMN, 

Socialistpartiet,

Momentum

Párbeszéd

Den Ny Verdens Folkeparti (UVNP)

Følgende har indtil nu meldt sig som kandidater til posten som ministerpræsident:

Péter Márki-Zay, borgmester i Hödmezövársárhely

Péter Jakab, præsident for partiet Jobbik

Klára Dobrev, medlem af Europaparlamentet for Demokratisk Koalition

András Fekete-Györ, leder af partiet Momentum

Gergely Karáczony, borgmester i Budapest 

Share This