Tatarleder: Russerne vil tilintetgøre krimtatarerne

Mustafa Jemilev på grænsen til Krim, hvor han blev nægtet indrejse  Foto:qha.ua

Mustafa Jemilev på grænsen til Krim, hvor han blev nægtet indrejse Foto:qha.ua

Krimtatarernes leder Mustafa Jemilev advarer om, at Rusland ønsker at udrydde krimtatarerne.

Af Ota Tiefenböck

Ukraine/Rusland: Krimtatarernes leder Mustafa Jemilev er overbevist om, at Rusland er parat til at gøre alt for at tilintetgøre de krimtatarer, som bor på Krim. Rusland anser krimtatarerne for den femte kolonne, mener han. (udtrykket femte kolonne stammer fra Den Spanske Borgerkrig, hvor det blev brugt om enheder, hvis formål er at undergrave et lands styre til fordel for en fremmed magt, kilde:Wikipedia)

”Vi har oplysninger om, at før militære sammenstød med Ukraine for alvor kommer i gang, at de(russerne) vil ødelægge den femte kolonne på Krim,” siger Mustafa Jemilev i et interview med den ukrainske magasin Apostrof.

Mustafa Jemilev  Foto: Ota Tiefenböck

Mustafa Jemilev Foto: Ota Tiefenböck

Mustafa Jemilev giver i interviewet udtryk for, at krimtatarerne er i besiddelse af følsomme oplysninger allerede har udformet lister over personer, som vil blive dræbt eller skal forsvinde, især medlemmerne af krimtatarernes parlament Mejlis. Jemilev siger endvidere, at russerne har hyret tjetjenere og dagestanere til dette formål, som selvom de ellers ikke ønsker at kæmpe mod krimtatarerne, og rent principielt er på tatarernes side, ikke tør andet på grund af den tjetjenske leder Ramzan Kadyrov.

”De bliver tvunget til at gøre, hvad de får besked på, siger Mustafa Jemilev til Apostrof.

Putin forsøgte igen

Krimtatarernes leder siger endvidere, at den russiske præsident forsøgte igen at forhandle med ham og tilbød  ham blandt andet at ophæve hans indrejseforbud til Krim ( Mustafa Jemilev fik af de nye russiske myndigheder på Krim et indrejseforbud i 5 år) samt at befri Mustafa Jemilevs søn, som sidder varetægtsfængslet for et mordforsøg. Til det forslag svarede Mustafa Jemilev ifølge Apostrof,  blandt andet med, at han ikke ønsker at forhandle med terrorister.

Ifølge Jemilev forsøger Rusland allerede nu at finde samarbejdspartnere blandt krimtatarerne og på den måde splitte dem, men den taktik vil ifølge Mustafa Jemilev ikke bære nogen frugt. ota

Share This