Tatarleder får prestigefyldt pris på en million euro

Mustafa-Krim2

Mustafa Jemilev Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine/Polen: Krimtatarernes leder, den 70-årige Mustafa Jemilev, er vinder af den polske prestigefyldte pris “Solidaritetsprisen”. Det meddeler Crimean News Agency, som henviser til den polske udenrigsminister, Radoslaw Sikorskis Twitter profil, samt pressetjenesten af krimtatarernes forsamling, Mejlis.

Prisen, som er oprettet i forbindelse med 25-årsdagen for det første frie parlamentsvalg i Polen, er sammenlagt på en million euro. Mustafa Jemilev vinder prisen blandt de andre nominerede, heriblandt den burmesiske aktivist, Aung San Suu Kyi, EUs høje repræsentant for for fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, Catherine Ashton, tidligere polsk udenrigsminister Wladyslaw Bartoshevsky, samt tidligere statsminister i Sverige, Carl Bildt. Radoslaw Sikorski begrunder udvælgelsen af Mustafa Jemilev:

“Jemilev har gennem en lang årrække kæmpet for demokrati og menneskerettigheder i Ukraine navnligt for krimtatererne, og har bevist sin demokratiske tankegang allerede i tiden under Sovjetunionen, hvor han som dissident tilbragte mere end 10 år i sovjetiske fangelejre,” siger Sikorski i en erklæring, ifølge det ukrainske nyhedsbureau, Unian.

Mustafa Jemilev får overrakt prisen den 4. juni i Warszawa blandt andet under deltagelse af den amerikanske præsident Barack Obama, og den franske præsident Francois Hollande. ota

Share This