Tatarerne vil afholde en folkeafstemning

Mustafa fødselsdag

Mustafa Jemilev her interviewet i forbindelse med sin 70 års fødselsdag i november. Foto: Ota Tiefenböck

Krimtatarerne afholder på lørdag en ekstraordinær kongres, som formentlig beslutter en folkeafstemning om tatarernes videre fremfærd.

 Af Ota Tiefenböck

 

Ukraine: Krimtatarerne vil afholde en folkeafstemning, som skal afgøre, hvordan de skal tackle den nuværende situation og russernes okkupation af Krim. Hvorvidt folkeafstemningen bliver en realitet, bliver besluttet på lørdag, hvor krimtatarerne holder en ekstraordinær kongres, fortæller krimtatarernes åndelige leder Mustafa Jemilev ved et pressemøde arrangeret af det ukrainske nyhedsbureau Unian.

Mustafa Jemilev siger, at folkeafstemningen ikke kommer til at handle om territoriale tilhørsforhold, men om hvilken form af sameksistens med russerne, tatarerne skal satse på. Folkeafstemningen skal afgøre tatarernes næste skridt. Selve folkeafstemningen er ifølge Mustafa Jemilev i overensstemmelse med, hvad han sagde til den russiske præsident Vladimir Putin under en telefonsamtale forleden.

“Jeg sagde til ham: Vi er ikke så mange som kinesere eller russere og vil derfor ikke kæmpe mod jer, men vi vil overveje og koordinere alle vores handlinger med vores ukrainske ledelse,” siger Mustafa Jemilev om sin samtale med Vladimir Putin.

Mustafa Jemilev giver udtryk for, at tatarernes største problem er, hvor længe den russiske okkupation af Krim kommer til at vare, og hvad den ukrainske regering vil foretage sig for, at befri Krim fra russiske okkupanter.

“Det er en sag, hvis det højeste udtryk for patriotisme er at synge den ukrainske nationalsang og med et højthævet hoved marchere væk fra de besatte områder og lade os blive tilbage sammen med okkupanterne. En ganske anden er, om den ukrainske regering planlægger konkrete skridt for at befri Krim,”siger Mustafa Jemilev til Unian og tilføjer at tatarerne måtte nøje overveje næste skridt, hvis de og Krim skulle blive opgivet af den ukrainske ledelse.

Mustafa Jemilev er dog overbevist om, at Krim før eller senere vil blive befriet, og at alle kollaboratører på det tidspunkt ikke vil have en anden mulighed end at flygte til Rusland.

Den ekstraordinære kongres, den såkaldte Kurultay, krimtatarernes højeste myndighed, vil blive afholdt lørdag i Krims hovedstad Simferopol.

“Folk er på nødt til at vide, hvordan de skal leve videre,” siger Mustafa Jemilev om formålet med kongressen og den folkeafstemning, som kongressen forventes at vedtage.

Share This