Tæt valg i Kroatien søndag

Kroatiens flag Foto: Petr Hubik

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Kroatien: Skal vi tro meningsmålingerne, får centrum-højre, ledet af den konservative Demokratisk Union (HZD) og centrum-venstre ledet af Socialdemokratiet (HDZ) stort set lige mange stemmer ved valget i Kroatien søndag. 192 partilister, koalitioner og enkeltkandidater stiller op.

Parlamentet har 140 pladser og derudover 11 pladser reserveret nationale mindretal (otte pladser) og kroatere bosat i udlandet (tre pladser). Så samlet har parlamentet 151 pladser. Fredag var sidste mulighed for kandidaterne til at føre valgkamp. Både HZD og SDP må indgå aftaler med andre partier for at sikre sig regeringsmagten.

Re-start unionen ledet af Socialdemokratiet (SDP) står til at få 56 pladser, HZD 55 pladser. En bred koalition bestående af de to store partier, SDP og HDZ, er næppe mulig. Hjemlandsbevægelsen, en blok ledet af det tidligere HZD-medlem Miroslav Skoro, kan måske derfor afgøre regeringsspørgsmålet. Partiet ser ud til at få 18 pladser i parlamentet.

Det konservative parti Most (”Bro for uafhængige lister”) står til at få 6 pladser, 3 pladser kan gå en grøn venstre koalition. Op til valget har Kroatien været styret af Demokratisk Union (HZD) støttet af det centristiske Folkepartiet (HNS) og BM365, sidstnævnte ledet af Zagrebs tidligere borgmester Milan Bandic.

Efter sidste valg var HDZ i regering med partiet Most, men samarbejdet brød sammen pga. intern uenighed, bl.a. om håndteringen af virksomheden Agrokor’s ubetalelige gæld.

Valget søndag finder sted midt under corona pandemien. Egentlig skulle det være afholdt senere, i efteråret, men er fremskyndet. Formentlig er årsagen, at regeringen mener at drage fordel af sin ret heldige håndtering af corona krisen.

Smittetallet har været lavt, men er nu begyndt at stige efter lempelserne i restriktionerne (”lockdowm”). Antallet af aktive corona tilfælde er fra officielt hold sat til 647.

Kort tid efter det kroatiske valg, den 15. juli, skal der afholdes valg i Nordmakedonien. Også dette valg er blevet udsat på grund af corona-pandemien.   

Share This