Stridigheder om historien deler fortsat Polen og Ukraine

Ukraines kontroversielle helt Stepan Bandera Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine/Polen: Massakren i Volhynien deler stadig Polen og Ukraine, selvom Ruslands angreb på Ukraine har bragt Ukraine tættere på Polen. Problemerne er dog ikke forsvundet og dukker med jævne mellemrum op på overfladen. Det polske udenrigsministeriums talsmand Lukasz Jasina sagde i et interview med Onet om de to landes fælles historie, at Ukraine burde undskylde og bede om tilgivelse.

“Præsident Zelensky burde tage mere ansvar for Ukraine. Undskylde og bede om tilgivelse. Den slags fungerer meget godt i forbindelse med polsk-ukrainske forhold, men det er ikke sket endnu,” sagde Jasina i et interview.

Han understregede, at polakkerne allerede havde gjort dette. “Vi som den polske stat har påtaget os ansvaret for de forbrydelser, der er begået mod ukrainere. Ukraine mangler et sådant ansvar, selvom meget har ændret sig til det bedre,” tilføjede Jasina.

Den ukrainske ambassadør i Polen, Vasyl Zvarych giver på sin Facebook profil udtryk for klar uenighed med Jasinas udtalelser og afviser, at Ukraine skal undskylde samt at Polen skal fortælle Ukraine, hvad landet skal gøre.

“Ethvert forsøg på at påtvinge Ukraine eller Ukraines præsident, hvad vi skal gøre omkring vores fælles fortid, er uacceptabelt og uheldigt. Vi husker historien, vi er klar til dialog og gensidig forståelse, men opfordrer samtidig til respekt og mådehold i udtryk, især i den komplekse virkelighed med den folkemorderiske russiske aggression mod det ukrainske folk,” skriver han.

Polen og Ukraines fælles historiske problem er især tragiske begivenheder i Volhynien, hvor medlemmer af den ukrainske oprørshær (UPA) massakrerede polakker med det formål at rense området etnisk. Forskellige UPA-fraktioner massakrerede brutalt hele landsbyer. Det anslås, at 50.000 til 60.000 polakker blev dræbt i Volhynien. Ligeledes i Galicien, hvor massakrerne havde et tilsvarende antal ofre (25-70 tusinde) i 1944.

Problemet mellem Polen og Ukraine bliver ikke mindre af, at UPA og en af dens ledere, Stepan Bandera, bliver glorificeret i Ukraine og fejret som helte og kæmpere for ukrainsk frihed. ota

Share This