Strid mellem Litauen og Polen fortsætter

 Foto: Olek Remesz

Foto: Olek Remesz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Litauen: Stridighederne mellem Litauen og Polen, de to nabolande der begge er medlemmer af EU og NATO, fortsætter med uformindsket kraft. På en konference for nylig i Kaunas erklærede Jan Parys, chef for udenrigsministerens politiske kabinet, at polske soldater vil have svært ved at forstå, at de måske engang skal sætte livet på spil for at forsvare Litauen.

Paradoksalt nok, fortsatte han, er forholdene for det polske mindretal bedre i Lukasjenko’s Hviderusland end i Litauen og kritiserede i den forbindelse især situationen for det polske mindretal på uddannelsesområdet.

Hans udtalelser blev skarpt imødegået fra repræsentanten fra Litauens udenrigsministerium, Ronaldas Kaczinskas. Han gjorde opmærksom på, at polakkerne i Litauen kun udgør 1 pct. af alle polakker i udlandet, og han afviste, at forholdene på uddannelsesområdet er utilfredsstillende for polakkerne.

Han erkendte, at der er problemer, men de må kunne løses gennem demokratisk dialog, fx når det gælder striden om accept fra litauisk side af efternavne skrevet på polsk og fx gadeskiltning på polsk i de områder, hvor det polske mindretal er koncentreret.

Iagttagere mener, at det forestående valg i Litauen vil bidrage til yderligere at forstærke den nationalistiske linje blandt partierne i Litauen.

Share This