Store problemer for Polens forsvar, uanset de flere militærudgifter

Polsk militær, her i Afghanistan Foto: Polish Ministry of National Defence

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Som tidligere beskrevet i mreast.dk har Polen valgt at øge forsvarsudgifterne markant. Men det er ikke ensbetydende med, at det polske forsvar står stærkt i tilfælde af en militær konfrontation med Rusland. Det skriver det liberale polske ugeskrift i ”Newsweek” (10.2023) i en analyse.

Lige nu befinder Polen sig i bogstavelig forstand i frontlinjen militært, og når det gælder flygtningestrømmen fra Ukraine. Reelt er det polske forsvar i dag ikke i bedre stand end i 2015, tværtimod. Det mener to tidligere forsvarsministre Bogdan Klich, i dag leder forsvarskomiteen i senatet, og Tomasz Siemoniak. Heller ikke den polske befolkning er positivt på forsvarets tilstand. Iflg. meningsmålingsinstituttet IBRIS mener 63.4 pct., at Polen ikke vil være i stand til at forsvare sig, skulle det komme til regulær krig. Iflg. Radio ZET er kun én ud af 13 brigader helt klar til kamp. Der mangler mekanikere, teknikere, kemikere, læger og chauffører. Det kniber med at rekruttere unge, og det både når det gælder professionelle soldater og reservister. Under Macierewicz, forsvarsminister frem til januar 2028, forlod 48 generaler og 250 oberster det polske forsvar. Problemerne i forsvaret gør det ekstra vigtigt for Polen at være NATO-medlem, fastslår Bohdan Klich. 

På topmødet i Warszawa i 2016 blev besluttet at styrke NATOs østflanke. Med optrapningen af konflikten i Ukraine er udstationeringen af NATO soldater taget yderligere til. Der er løbende blevet vedtaget planer for modernisering af forsvaret, men det har mildt sagt knebet med implementeringen, frem for alt når det gælder styrkelse af det polske luftforsvar. Allerede før 2015, under regeringerne ledet af Borgerplatformen, blev der planlagt indkøb af jagerfly, bl.a. forpligtede det franske Airbus sig til at investere i virksomheder i byerne Radom, Lodz og Deblin. De aftaler blev brudt, da Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) overtog regeringsmagten i 2015.  

Der blev indgået nye kontrakter, nu med USA, men de aftalte leverancer af fly har været forsinket. Nok så alvorligt er antiluftskyts programmet ”Patriot” også blevet forsinket og i omfang reduceret helt ned til en fjerdedel. Programmet ”Patriot” aftalt med USA er den dyreste kontrakt i Polens historie. Alene de to batterier der skulle blive leveret i 2022 og 2023 vil koste 4.75 mia. dollar, tilbagekøb (offset) er på blot 5 pct. Der er også indgået aftaler om indkøb af den seneste generation jagerfly af typen F-35, her lyder kontrakten på 32 fly på 4.6 mia. dollar og helt uden ”offset”, dvs. modkøb i Polen. Prisen skal være en del over, hvad Danmark betaler for samme flytyper.

Aftalen blev indgået, da Donald Trump var USA’s præsident. De første F-35 fly skulle være klar i 2024, men derefter skal det polske mandskab oplæres. Derudover har vi aftaler mellem Polen og USA om køb af 250 kampvogne (”Abrams”). Her sker det helt uden ”offset”, hvilket uundgåeligt rammer Polens våbenindustri. USA skal også levere droner til Polen, efter planen i perioden 2024-2027. Iflg. de vedtagne planer skal militæret udvides markant, fra de nuværende 115.000 på kontrakt og 35.000 i territorialforsvaret op til 300.000 på kontrakt og 50.000 i territorialforsvaret. Det vil koste 100-140 mia. zloty (ca. 180 mia. d.kr.) årligt. Følgen er uundgåeligt en stigning i statsgælden. Oppositionen tvivler, ganske som militæreksperter, på regeringens planer. Jaroslaw Kaczynski vil gerne fremstå som den store forsvarer af fædrelandet, men hans viden om militære forhold er mildt sagt begrænset.

Share This