Stigende antal hviderussere rejser til Polen

En hviderussisk MAZ bus i Minsk Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen/Hviderusland: Data fra det polske arbejdsministerium satte i slutningen af 2019 antallet af hviderussere i Polen til 105.404 personer ud af sammenlagt 2 mio. fremmede statsborgere. Største enkeltgruppe er ukrainere, der efterhånden i en del år har haft arbejde i Polen. Og antallet af hviderussere i Polen er siden det forfalskede præsidentvalg i Hviderusland sidste år vokset markant, op til omkring 150.000. Anti-Lukasjenko borgere har i stort tal valgt Polen som deres rejsemål. Det skriver ”Reporting Democracy” (26.10.2021).

Antallet stiger støt i takt med, at færre i Hviderusland regner med, at Lukasjenko bliver sat fra magten inden for overskuelig tid. De uafhængige civilsamfund er blevet udsat for grov undertrykkelse, indtil nu er 945 blevet dømt for politiske forbrydelser og iflg. Viasna96 er flere på vej. Også anti-Lukasjenko medier er standset eller tvunget i eksil, for en stor del i de baltiske lande og i Polen.

Mange hviderussere er reelt flygtninge og i exil, men de behøver ikke at søge asyl. De kan benytte humanitære Schengen visa. Med dem i hånden kan de søge job og indskrive sig på universiteter. Den polske regering bruger den humanitære linje over for hviderussere og for den sags skyld ukrainere, til at ret så konsekvent afvise flygtninge og asylansøgere fra Mellemøsten, Afghanistan og Afrika.

Hviderussere i Polen afholder demonstrationer og pengeindsamlinger for at støtte oppositionen hjemme. Oppositionslederen Svetlana Tsikhanovskaja har besøgt Polen flere gange. Strategien er ikke at støtte åbne demonstrationer i Hviderusland, de bliver groft undertrykt, men at støtte møder, kulturelle events og uformelle sammenkomster, som myndighederne har sværest ved at bekæmpe. TV og radio bringer dagligt alternative nyheder til den hviderussiske befolkning. Der ydes derudover støtte til ”partisaner”, der arbejder under jorden i Hviderusland og udøver sabotage mod politiet og andre statslige institutioner, udsender manifester ”the underground”. ”Cyber partisaner” afslører OMON specialstyrkernes identitet og KGB-informanters navne. 

Share This