Stepan Bandera, helt eller krigsforbryder? Vestukraine ønsker status som “Ukraines helt”

Ukraines kontroversielle helt Stepan Bandera Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Lviv Regionsråd forbereder et forslag om at gentildele Stepan Bandera titlen Ukraines Helt. Beslutningen blev for nylig truffet af Komiteen for kultur, informationspolitik i Lviv Regionsråd. Udkastet til appel er planlagt til at blive drøftet på rådets næste møde, der finder sted i februar.

“En indtrængende appel er ved at blive forberedt. Vi mener, at Stepan Bandera symboliserer hele æraen af ​​kampen for Ukraines uafhængighed, og at tidligere fratagelse af ​​titlen var forårsaget af prorussiske synspunkter af den tidligere præsident Viktor Janukovitj og den daværende regering. Udmærkelsen blev taget væk af Donetsk Domstol, vi mener, at det var en politisk beslutning. Derfor opfordrer vi nu centralregeringen til at returnere titlen til den virkelige ukrainske helt, “siger formanden for komiteen, Svjatoslav Sheremeta ifølge det vestukrainske nyhedsbureau Dyvys.

Stepan Bandera var en ukrainsk politiker, en af ​​lederne af den ukrainske nationale militante bevægelse i det vestlige Ukraine i 1941-1959 og leder af af OUN og senere for UPA (Ukraines Oprørshær), som under og efter Anden Verdenskrig kæmpede for oprettelsen af ​​en ukrainsk stat. Bandera betragtes som en kontroversiel figur, af nogle en nationalhelt og en krigsforbryder for andre.

Stepan Bandera blev tildelt titlen som Ukraines Helt den 22. januar 2010 for “at forsvare den nationale idé og kæmpe for en uafhængig ukrainsk stat,” som det hed dengang. Prisen blev dengang overrakt af den ukrainske præsident Viktor Jusjtjenko til Stepan Banderas barnebarn. Udmærkelsen blev hårdt kritiseret af Rusland, hvis nyhedsbureau ITAR-TASS skrev: “UPA-militante er ansvarlige for en række forbrydelser, herunder mordet på mere end 100.000 polakker, tjekker og jøder i det vestlige Volhynien.”

Repræsentanter for slovakiske antifascistiske og modstandsorganisationer og sammenslutningen af ​​fanger i nazistiske koncentrationslejre fordømte også det ukrainske skridt og kaldte den for en provokation. Udmærkelsen blev også fordømt af Simon Wiesenthal Center og Studenterunionen af franske jøder. Den 25. februar 2010 kritiserede også Europa-Parlamentet Jusjtjenkos beslutning om at tildele Bandera udmærkelsen og udtrykte håb om, at det kunne genovervejes.

Titlen Ukraines helt blev taget væk fra Bandera i januar 2011 efter en beslutning af Donetsk Domstol. Klager over denne afgørelse blev afvist af den højeste administrative domstol i Ukraine, som således bekræftede Donetsk Domstols beslutning.

I april 2015 vedtog det ukrainske parlament en lov, der giver Bandera og andre medlemmer af UPA status som frihedskæmpere i Ukraine. Ukraines præsident Petro Porosjenko kaldte UPA-soldater for “et eksempel på heroisme og patriotisme i Ukraine.” I juli 2016 blev Moskva Avenue i Kiev omdøbt til Banderova. ota

Share This