Status på Ukraine: Ukraine går til modangreb.

 

Separatisterne

Separatisterne i Slavjansk Foto: Euromaidan

Af Uffe Gardel

Ukraine: Dagens nyhed er ikke at oprørere har nedskudt to ukrainske militærhelikoptere, men at den ukrainske hær overhovedet forsøger at genvinde kontrollen med Øst; dét er afgørende nyt, som vil påvirke konfliktens forløb afgørende allerede de kommende døgn.

Hæren valgte at angribe oprørernes hovedby, Slavjansk – der hvor ca. 40 gidsler, heriblandt en dansker, sidder fanget. Udfaldet af kampene er fredag eftermiddag helt umuligt at sige – begge parter hævder at have vundet, og gidslerne er i hvert fald ikke sluppet fri.

Ukraine var i et ubehageligt dilemma: Greb man ind, risikerede man en massiv russisk intervention. Greb man ikke ind, var østområderne tabt. Tjekkiets forsvarsminister Martin Strobnický sagde i går aftes, at “vi (altså NATO, UG) ikke har mulighed for at være overalt og klare alt, især ikke når det land som har problemer med sikkerheden, selv forholder sig passivt til det.”

SÅ kunne det vist ikke siges klarere: Hvis vi skal redde jer fra druknedøden, må I selv tage et par svømmetag.

Det russiske udenrigsministerium har 12.30 dansk tid udsendt en fuldstændigt ubehersket meddelelse, hvori man fastslår at “USA og EU påtager sig et enormt ansvar for reelt at have afbrudt vejen til en fredelig løsning på krisen.”

Ukraines regering bliver kun omtalt som “Kiev-regimet”, “Ukraines såkaldte regering” og “organisatorer af et statskup”. Det er lidt svært at se, hvordan der kan komme andet end krig ud af dette her.

Share This