Status på Ukraine: Nu SKAL VI HOLDE HOVEDET KOLDT.

 

Illustrationsfoto: Wikimedia Commons

Illustrationsfoto: Wikimedia Commons

 

Af Uffe Gardel

UffeUkraine: Foreløbig ser det ud til at vi kan gå ud fra følgende oplysninger:

1) Det malaysiske fly blev skudt ned af oprørere.

2) Oprørerne havde ikke noget billede af luftrummet over sig og troede de skød på et ukrainsk militært transportfly.

3) Oprørerne brugte et mobilt raketsystem af typen ”Buk”; sådan ét stjal de 29. juni fra den ukrainske militærforlægning A-1402 ved Donetsk.

4) Ukraine har hele vejen igennem stået for trafikkontrollen med luftrummet; lufthavnene i Donetsk og Lugansk er på ukrainske hænder, selv om de ligger i områder under oprørernes kontrol.

Alt dette er skrevet med forbehold for at vi senere kan få nye oplysninger, som gør os klogere. Men ud fra det vi ved nu, kan vi konkludere følgende:

a) Rusland eller Putin har ikke noget ansvar for nedskydningen, i hvert fald ikke noget direkte ansvar. Det stiller sig naturligvis lidt anderledes hvis det skulle vise sig, at Buk-systemet faktisk er blevet leveret af Rusland.

b) Nedskydningen var et uheld, som skete fordi tåbelige kosak-amatører og weekendkrigere skød på må og få med et avanceret raketsystem.

c) Det var nok ikke rigtigt, da Ukraine i mandags hævdede at et ”uidentificeret fly” havde nedskudt et af deres An-26 transportfly. Det var snarere en Buk-raket.

d) Ukraine har vidst i tre uger at oprørerne havde et Buk-system, som kan ramme fly i ti kilometers højde. Alligevel advarede de ikke den internationale lufttrafik, og de spærrede ikke luftrummet.

Vil nedskydningen så blive den ”game-changer”, som flere forudså torsdag aften? Det er svært at se. Men den vil måske gøre det klart for de europæiske politikere, at dette her er en meget, meget alvorlig konflikt. Det er ikke en flok Kalasjnikov-bevæbnede tetjenere i Kaukaus, vi har at gøre med her. Og det er ikke to obskure småstater på Balkan, som slås et sted oppe i bjergene.

Aktørerne i denne krig er to store europæiske lande samt nogle meget velbevæbnede oprørere, og den næste kampscene kan blive millionbyen Donetsk. Der er al mulig grund til at tage denne konflikt alvorligt.

Vi er så tæt på åben krig nu. Fredag offentliggjorde Ukraines Nationale Forsvars- og Sikkerhedsråd detaljer om en anden ”luft-hændelse”, der fandt sted onsdag aften ved 19-tiden: Ifølge Ukraine kom et ukrainsk Su-25 jagerfly i ildkamp med et russisk MiG-29 jagerfly ved grænsen. Ukrainerne hævder at det russiske fly affyrede et missil mod det ukrainske fly, som var 35-40 kilometer væk. Det lykkedes det ukrainske fly at manøvrere væk fra missilet og nødlande i Ukraine, hvorefter det russiske fly også måtte vende om og lande på sin side af grænsen. Dette lille incident er fredag druknet i nyhedsstrømmen om det malaysiske fly.

Share This