Status på Ukraine: Intet rygende missil

Illustrationsfoto: Wikimedia Commons

Illustrationsfoto: Wikimedia Commons

Af Uffe Gardel

UffeUkraine: Der er stadig ingen som kan sige med sikkerhed, hvem der skød MH 17 ned; det er den eneste sikre konklusion på de seneste døgns russisk-amerikanske propagandakrig.

Mandag fremlagde det russiske forsvar forskellige oplysninger: Man havde statellitfotos af to Buk-systemer i nærheden af katastrofestedet, og man havde set et ukrainsk Su-25 fly i nærheden. Tirsdag svarede USA med forskellige oplysninger, blandt andet at man havde set et jord-til-luft-missil på det tidspunkt MH17 blev skudt ned. De siger at missilet blev affyret fra byen Snesjnoje 70 km øst for Donetsk, dybt inde på oprørernes territorium. Det er ikke et af de steder hvor russerne har set Buk-systemer.

Lad os tage de russiske oplysninger først. Oplysningen om Su-25-flyet benægtes – naturligvis – af Ukraine, men selv om den var sand, så er den næppe relevant; fotos af vragdele peger på at MH17 blev ramt af noget kraftigere end et luft-til-luft-missil. Satellitbillederne af Buk-systemer kan være gode nok – men de står altså dybt inde på oprørskontrolleret territorium. Det har formodningen for sig, at de har været bemandet af oprørere og ikke af ukrainske soldater.

De amerikanske oplysninger er detaljerede. Men amerikanerne mangler den ”rygende pistol”; de har ikke et billede at missilaffyringen. Og USA har ikke fremlagt noget som med sikkerhed peger i retning af russisk indblanding.

Når vi ikke har fået afgørende oplysninger på bordet nu, så får vi det nok heller ikke med det første. Det er også svært at forestille sig at undersøgelsen af vragdele og flight recordere skulle kunne fortælle præcis hvor et missil blev affyret fra, endsige af hvem.

Måske vil vi aldrig med sikkerhed kunne sige, at det var oprørerne som skød MH17 ned – det er bare mest sandsynligt at det var dem. De havde udstyret til at gøre det, men manglede viden om luftrummet og kunne derfor nemt tage fejl. De havde også et motiv til at skyde på et fly på vej ind over deres område. Det motiv mangler ukrainerne til gengæld; hvorfor dog skyde på et fly på vej fra ukrainsk område til oprørskontrolleret område? Samtidig havde ukrainerne et billede af hvad der var af fly i området. Og at russiske styrker skulle have skudt flyet ned – det er for fantastisk en hypotese. Vi har endnu ikke kunnet se direkte russisk involvering i kamphandlinger inde i Ukraine.

Share This