Status på Ukraine: Grænseløst spin

 

Militær0

Ukrainsk tjekpoint i Slavjansk Foto: Det ukrainske Forsvarsministerium

Af Uffe Gardel

UffeUkraine: Putin kæmper i disse døgn først og fremmest for én ting: Vores sympati. Vestens borgere skal helst nikke forstående, hvis han om lidt slipper tropperne løs i en “fredsbevarende mission”.

Vi ser spinarbejde, som ville få Waterfront til at skamme sig:

1) Først siger Tyskland til Rusland og Ukraine, at nu SKAL de altså forhandle, og det er sidste chance. Rusland svarer, at det vil de gerne, men kun hvis bissebøllerne i Østukraine kommer med.

2) Ukraine siger hertil, at det kan der overhovedet ikke blive tale om; “vi repræsenterer alle regioner”, siger regeringen. Hvormed det så pludselig ser ud som om det er Ukraine der ikke vil forhandle. Smart af Putin.

3) Putin siger så, at Ukraines præsidentvalg den 25.maj vil være “et skridt i den rigtige retning” – men kun hvis Ukraine indstiller sine militære angreb på oprørerne. Så nu er det pludselig Ukraine der står i vejen for sit eget præsidentvalg. Endnu et spin-point til Moskva.

4) Torsdag sætter Putin trumf på ved at udtale, at han er bekymret over den voksende nationalisme – i Europa. Europæisk nationalisme har jo tidligere ført til nazismen, forklarer han.

Putins spin-fremstød har allerede gjort sin virkning. Frankfurter Allgemeine Zeitung kalder fx torsdag Putins forskellige udmeldinger for “overraskende” og “positive”, selv om avisen dog er lidt i tvivl om det er “ægte eftergivenhed eller en finte”.

Svaret findes nok på landjorden: De russiske tropper står ifølge Nato, hvor de hele tiden har stået – lige ved grænsen, klar til kamp.

Share This