STATUS PÅ UKRAINE: FREDEN RYKKER LÆNGERE VÆK

Illustrationsfoto

Illustrationsfoto

Af Uffe GardelUffe

Ukraine: Masser af diplomati, masser af møder, men på landjorden desværre også masser af artilleridueller og masser af drab, også på civile. Kampene tager til, og freden rykker længere væk.

Putin, Merkel, Hollande og Porosjenko skulle have mødtes i dag, torsdag, i Astana, Kasakhstans hovedstad. Men mødet bliver ikke til noget. En præcis forklaring har vi ikke fået, men tyskerne havde på forhånd sagt at Merkel kun ville tage af sted, hvis der var udsigt til at mødet kunne føre til et resultat. De fire landes udenrigsministre mødtes mandag i Berlin for at forberede topmødet og ministrene havde, hvad Tysklands Steinmeier bagefter kaldte en ” en meget langvarig meningsudveksling med kontroverser” – med andre ord et skænderi.

Hvad er man uenig om? Vi har ikke mange kilder, men sikkert er det at Ukraine insisterer på at få kontrol med hele grænsen til Rusland – hvilket ville betyde nul forsyninger og forstærkninger til oprørsstyrkerne.

Minsk-aftalerne er nu fire måneder gamle. De bestemte våbenhvile, tilbagetrækning af tunge våben, tilbagetrækning af fremmede styrker og genoprettelse af ukrainsk kontrol med hele Donbass. Oprørerne har intet gjort for at efterleve aftalen, og Rusland har tilsyneladende intet gjort for at få dem til det.

Imens dør folk i Østukraine. Kampene er taget til siden i fredags og der er dræbte hver dag. I forgårs, altså tirsdag den 13., blev en bus ramt af Grad-granater syd for Donetsk, og 12 civile blev dræbt. Tragedien vil ifølge OSCE bliver efterforsket i fællesskab af Ukraine, Rusland og oprørerne i Donetsk.

Share This