STATUS PÅ UKRAINE: FØRSTE DØGN UDEN DØDE OG SÅREDE

Den ukrainske præsident Petro Porosjenko  Foto: Youtube

Den ukrainske præsident Petro Porosjenko Foto: Youtube

UffeAf Uffe Gardel

Ukraine: For første gang i syv måneder har Østukraine oplevet et helt døgn, hvor der faktisk ikke har været kamphandlinger.

Det fortalte den ukrainske præsident Porosjenko fredag under et besøg i Australien.

“Natten til 12 december var den første, hvor jeg ikke har fået såret eller dræbt en eneste soldat,” sagde Porosjenko.

“De kan ikke forestille dem hvor vigtigt, det er for os.”

Oplysningen blev ifølge Kommersant bekræftet af talsmænd for “Folkerepublikken Donetsk”.

Nu er der stille.

Selv Putin er begyndt at tie stille.

Forleden talte Putin til russiske menneskerettighedsaktivister, som var inviteret til Kreml. I manuskriptet til hans tale stod en af de sædvanlige sætninger om at Ukraine begår “masseudryddelse af sine egne borgere”. Men Putin sprang sætningen over; den var alligevel ikke helt passende, mente han åbenbart.

Der har også de seneste uger været en del diplomatisk aktivitet på topplan. Frankrigs præsident Hollande har været i Moskva. Det samme har Tysklands udenrigsminister Steinmeier, endnu engang, og endnu engang forudså Steinmeier bagefter,  at der nu ville blive ro. Denne gang ser det ud til at passe.

Nej, man kan næsten ikke forestille sig hvor vigtigt det er for ukrainerne.

Men konflikten er der stadig. Andre rapporter fortæller at oprørerne i de to “folkerepublikker” er i gang med at reorganisere de forskellige militsstyrker i en egentlig hær med syv infanteribrigader, en artilleribrigade og en kampvognsbrigade. Man regrupperer og får forstærkninger fra Rusland til erstatning for faldne og deserterede militsfolk. Det første døgn uden døde og sårede var også det første døgn i Ukraines nye virkelighed med et par røverrepublikker som naboer.

Share This