STATUS PÅ UKRAINE: ET NYT BOSNIEN

 

Maidan_Nezalezhnosti

Maidan Nezalezhnosti af Tiia Monto . Wikimedia Creative Commons 

 

Af Uffe Gardel

Uffe

Ukraine: Hvad følger efter våbenhvilen? Putin har allerede forklaret det: De besatte områder kalder han ”Nyrusland” (”Novorossija”), og de skal have en ”statsform” inden for Ukraines grænser. Altså på samme måde som en del af Bosnien-Hercegovina hedder ”Republika Srpska” og ikke tager imod ordrer fra den formelle hovedstad Sarajevo.

Og Sarajevo kan ikke foretage sig noget vigtigt uden grønt lys fra Srpska. Bosnien-Hercegovina kommer aldrig med i EU og NATO. Det gør Ukraine heller ikke, så længe Putin bestemmer.

Ukraine kan selvfølgelig stritte imod, men så bliver ”Nyrusland” bare endnu en frossen konflikt ligesom Transdnestr og Abkhasien. Det er så Ukraines valg: Enten bosnificering. Eller total opdeling.

Det er også den situation Vesten skal forholde sig til: Et stort land lige op ad EU er blevet bosnificeret. Våbenhvilen kan selvfølgelig bryde sammen, men så kommer der en ny våbenhvile. Dette arrangement bliver nok lige så permanent som Bosniens deling – eller den koreanske våbenhvile.

Ak, der vil blive megen hændervriden i europæiske hovedstæder de kommende måneder og år. Men Europa har selv valgt at det skulle være sådan. Vi hjalp Ukraine for lidt og for sent til at ændre på krigens gang.

Jamen, det kunne vi jo ikke, siger du måske; Putin havde en plan, og den var han stærk og skrupelløs nok til at udføre, uanset hvad vi gjorde.

Men kig nærmere efter; så ser du at Putin hele vejen igennem har improviseret sig frem. I marts blev folkeafstemningen på Krim fremrykket to gange, og afstemningstemaet blev ændret; Putin skulle lige se hvordan vi reagerede. I Østukraine forsøgte han med det ene og med det andet, han holdt endnu en folkeafstemning, som ingen tog alvorligt, og han flyttede rundt på mandskab og våben. Han skulle lige se om der kom en reaktion fra Vesten.

Først sendte han nogle få militære rådgivere ind. Vesten knurrede, men bed ikke.

Så kom de tetjenske ”frivillige”. Stadig ingen reaktion fra Vesten andet end vrede ord.

Og til allersidst, først til allersidst da oprørerne var rigtig trængte, sendte han regulære russiske troppestyrker ind. Og nu ser krigen ud til at være forbi.

Udfaldet er ét, vi i Europa har valgt, og vi kunne sikkert ikke have valgt andet, for hvem vil dø for Donbass. Vi skal bare huske, at det er os som har bestemt at Rusland skulle have lov at skabe et nyt Bosnien. Det var IKKE en given sag på forhånd.

Share This