Status på Ukraine: Et alt for langsomt kollaps for Moskva

Odessa

Proukrainske demonstranter i Odessa Foto: Euromaidan

Af Uffe Gardel

Ukraine: Ukraine ligner jo unægtelig et jordskred på vej i havet, men noget tyder på, at tingene alligevel ikke går helt efter Moskvas planer. Lad os se på hvad der IKKE er sket:

1) Rusland er IKKE gået åbent ind i Ukraine og har ikke iværksat en “fredsskabende mission. Ikke engang den forfærdelige mordbrand i Odessa 2. maj, hvor cirka 40 russiskvenlige aktivister indebrændte, er blevet udnyttet som påskud. De første åbenlyse trusler om, at man ville “tage befolkningen under beskyttelse”, kom ellers allerede midt i marts, men det er altså ikke sket. Måske det har taget længere tid end forudset at få den ukrainske stat til at bryde sammen.

2) Af samme grund bliver oprørernes planlagte “folkeafstemning i næste uge måske nok gennemført, men helt uden betydning. Det var ministerpræsident Medvedev som midt i april opfordrede til, at man nu spurgte befolkningen i Østukraine. Få dage efter blev folkeafstemningen udskrevet af “Donetsk-republikken” til 11. maj; da man havde åbenbart forventet at have området under fuld kontrol. Men det bliver svært at nå.

3) Det ville naturligvis passe Rusland godt, om det rigtige ukrainske valg 25. maj blev fuldstændig kaotisk; så ville Kreml slippe for at få en legitim ukrainsk regering at skulle forholde sig til. Men det ser ud som om Rusland er bekymret for, om man kan nå at etablere fuldstændig kaos til den 25. maj. I hvert fald har Rusland i dag foreslået FN og Europarådet, at man prøver at få Ukraine til at udskyde valget.

4) Henvendelsen til FN og Europarådet – to organer som ellers har fordømt Rusland – kommer ikke alene. De seneste døgn har budt på en strøm af meddelelser fra det russiske udenrigsministerium om diplomatiske bestræbelser: Man taler i telefon med den tyske udenrigsminister, og man foreslår Europarådet at undersøge situationen. Samtidig offentliggjorde udenrigsministeriet i dag en “hvidbog” om menneskerettighedskrænkelser i Ukraine; den omtaler en meget lang række af forbrydelser og chikanerier begået mod russere og russiskvenlige. Dden er også udgivet på engelsk og er altså rettet til verdensoffentligheden.

Share This