Status på Ukraine: En vanvittigs latter

Vladimir Putin  Foto: Kremlin

Vladimir Putin Foto: Kremlin

Af Uffe Gardel

UffeUkraine: Putin er en rigtig spasmager. I dag, lørdag, fik han russisk politi til at efterlyse den ukrainske indenrigsminister via Interpol – for mord, ulovlig krigsførelse og et par andre ting.

Heldigvis kan ministeren godt tage en spøg. ”Jeg takker for den store anerkendelse af mit arbejde,” svarer han.  Han lover at fortsætte med at ”være til maksimalt besvær for Putin-regimet”.

Det er jo vældig sjovt alt sammen, men det dækker over, at Rusland er ved at manøvrere sig selv ind i en position, hvor det er umuligt for landet igen at tale med Ukraine. Det er svært at sætte sig til forhandlingsbordet med nogen, man lige har ladet udstede en international arrestordre mod.

Men Putin er heller ikke på vej til noget forhandlingsbord. Ukraine indledte fredag en uges ensidig våbenhvile; man vil kun skyde på oprørerne, hvis man selv bliver angrebet. Og hvad svarer Rusland? At våbenhvilen ”er et ultimatum”. Altså:  Hvis Ukraine angriber, er det galt. Når Ukraine holder op med at angribe, er det også galt. At indstille skydningen er en provokation. Man hører en vanvittigs latter runge gennem salene i Kreml.

Share This