Sputnik 5 vaccinen og det russiske corona-diplomati

Den første sending af Sputnik V til Argentina Foto: Casa Rosada

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: Vacciner mod COVID-19 er blevet til ”corona-diplomati”. Det gælder bestemt også lanceringen af den russiske Sputnik 5. Den er blevet et flagskib i russisk udenrigspolitik, et bevis på at Rusland kan følge med resten af verden og endda være i stand til at overhale USA.

Navnet ”Sputnik” referer til den satellit, som Sovjetunionen i 1957 sendte af sted og i sovjetisk optik viste, at Sovjetunionen var foran Vesten i rumkapløbet. Sputnik 5 blev lanceret tidligt, allerede i august sidste år og blev dengang, ikke uden grund, mødt med skepsis. Gennembruddet kom i februar i år med den positive omtale af vaccinen i det ansete lægetidsskrift ”The Lancet”.

Virkningsgraden er på godt 90, på fuld omgangshøjde med vacciner produceret i USA. Sputnik 5 er blevet registreret i 30 lande, især i mange udviklingslande. I Argentina er flere blevet vaccineret med Sputnik 5 end i hele Rusland uden for Moskva! Prisen er omkring halvdelen af vaccinen fra ”Moderna” og ”Pfiizer”; nok så væsentligt, den kan anskaffes.

En væsentlig del af produktionen sker i Kazakhstan. Rusland har underskrevet aftaler med producenter af vaccinen i en del lande, i Indien, Brasilien, Sydkorea, Tyrkiet og Hviderusland. Men holdningerne til Sputnik 5 er naturligvis meget bestemt af de enkelte landes politiske forhold til Rusland.

Sputnik 5 diskuteres ivrigt i Ukraine, hvor de mere pro-russiske partier, fx Oppositionsplatformen anbefaler vaccinen. Men parlamentet har pure afvist at bruge Sputnik 5. Rusland vil som gengæld tilbyde vaccinen til borgerne i det besatte Donbas i det østlige Ukraine. Vaccinen er også udbredt på Balkan. Og Ungarn har således bestilt to mio. Sputnik 5 vacciner.

Umiddelbart efter artiklen i ”the Lancet” udtalte Pawel Soloch fra det polske bureau for national sikkerhed, at det væsentligste ikke er, hvor vaccinen produceres, afgørende er dens virkning (omtalt i ”Polityka” 9. 2021). Men formanden for Sejmens kommission for sundhed, Tomasz Latos fra regeringspartiet Lov og Retfærdighedspartiet, mener, at den russiske vaccine ikke er nødvendig i Polen.

Tysklands Angela Merkel har sagt, at enhver vaccine der virker er velkommen i EU. Sundhedsminister Jens Spahn har endda indledt samtaler om produktion af Sputnik 5 i Tyskland. Der er valg i Tyskland til efteråret, og CDU vil gøre alt for at få gjort store fremskridt, når det gælder vaccinationerne. Sputnik 5 lanceres formentlig først i det østlige Tyskland, hvor de pro-russiske sympatier er mest udbredte. Måske Sputnik 5 i Tyskland kan styrke opbakningen til det meget omdiskuterede Northstream II gasprojekt. Artiklen i ”Polityka” slutter meget passende med de to sætninger: Er vacciner mod corona politik? Vil Sputnik 5 kunne redde liv”? Meget taler for det.

Share This